70-годишен юбилей на графика Иван Газдов в галерия "Червената точка"

На 4 ноември, от 18:00 ч. в галерия "Червената точка" се открива изложба на големия български график Иван Газдов по случай 70-тия му рожден ден. На събитието ще присъстват и говорят Слава Иванова, директор на Националната галерия, Георги Лозанов, семейство Лафазанови и много други. Отличителни приятели на големия български график се очаква да го поздравят по повод на юбилея.

Експозицията включва 20 автопортрета, рисувани между 1965 г. и 2015 г., които ще бъдат показани за пръв път. Портретите изненадват с широка палитра от техники като  маслени бои, акрил, перо туш, молив и други. В юбилейната си експозиция Газдов ще покаже и портрети на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и на близкия си приятел Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път.  Изложбата включва още непоказвани досега творби от известните цикли „Кавъркласик графикатури” и „Човешка КОмедия”, както и нови графикатури, обединени под името „Майковци и татки”.
 
Проф. д-р Иван Газдов е емблематичен за българската графика с неповторимия стил, наречен от него самия „графикатура“. Създаден от художника в края на 80-те години от миналия век, той остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници. Графикатурата е регистрирана и запазена за територията на Европа артистична марка, наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия. Световният японски график Казумаса Нагаи нарича работите на Газдов велики, а Шигео Фукуда определя графикатурите му като световно известни. Холандската културоложка Sahra W  го определя като наследник и по-млад роднина на модерното изкуство на XX век и го сравнява с Раушенбърг.  


 
Носител е на 35 награди, от които 14 са международни, а 5 от тях са от Япония. Удостоен е с голямата награда на Министерство на културата „Златен век – звезда” за 2015 г. Удостоен е с награда от Международната изложба на Art Directors Club-New York, USA през 1988 г. и е  почетен член на Art Directors Club-Sofia. Той е редовен член на Европейската академия  за наука и изкуство, Австрия, и почетен гражданин на Ямбол, родният му град. Ректор е на Националната художествена академия от 1999 до 2003 година, а като преподавател  е извел десетки випуски от специалност „Плакат” към академията.
 
Подготвените за юбилея общо 60 работи са обединени под името „Синтетична графикатура“ и ще бъдат показани в галерия „Червената точка” от 4 до 24 ноември.
 
Куратор на изложбата е Боряна Вълчанова. Каталогът към юбилейната изложба на Иван Газдов е придружен от фототипното издание „101 мисли за графикатурата”. Издадено през далечната 1997 година, то представлява уникална за нашето време анкета на представители на тогавашния културен и обществен елит.

Снимка 1: Иван Газдов – личен архив
Снимка 2: Преди изложбата

 Вижте още:

Видео с проф. Иван Газдов за изложбата "Неръждаема стомана"

Сподели в: