70 години юбилей на примабалерината Красимира Колдамова

Юбилеен галаконцерт в чест на българската балерина Красимира Колдамова ще се състои на сцената на Софийската опера. Поводът е 70 години от рождението на примабалерината. В концерта ще участват нейни ученички – солисти и балетни артисти от балетно студио „Красимира Колдамова”, както и от балет „Арабеск”, НУТИ.

Красимира Колдамова е от легендите на българското балетно изкуство. Сценичният й дебют е в ролята на ангелче, когато тя е около 10-годишна, в постановка на създателя на българския професионален балет Анастас Петров, чиято школа тя посещава. Българската прима има участия в над 70 постановки, сред които са “Лебедово езеро”, "Жизел", “Кармен", “Дафнис и Хлое”, “Ромео и Жулиета". Танцувала е на пет континента, била е член на жури в балетни конкурси в България и по света. Има награди от конкурси у нас и в чужбина, носител е на най-високото българско отличие – орден “Стара планина”. Често е споменавала в интервюта за благодарността си, че е учила при Анастас Петров, както и при балетмайстора от Болшой театър – Владимир Белий. Той е и първият художествен ръководител на създаденото през 1951 г. в София Държавно балетно училище.

Галаконцертът в чест на Красимира Колдамова ще се състои на 26 февруари (четвъртък)  2009 г. от 19.00 часа в Операта в София.

 

 

Сподели в: