7 международен фестивал за наследство – вход свободен

Седмият международен фестивал за наследство ще се проведе от 12 до 18 май в Столична библиотека, Американски и Руски център. Входът за всички събития е свободен. Откриването е на 12 май от 18 ч. в Американския център на Столична библиотека с прожекцията на японския филм "Кодът на траките".

Това е различният фестивал – микс от документални и игрални филми, но обърнат към новите виртуални жанрове… чак до разширената реалност. Наши и чужди филми за наследството – изкуства, традиции, археология, история. Специално селектирани за фестивала от ред чужди културни институти. И нещо съвсем ново – родено сега, за Седмото издание.

Открита за всички форми на културни събития Седмица на наследството – премиери на книги, изложби, годишнини, юбилеи и една озадачаваща кръгла маса, която иска сближаване между традиционната и виртуалната култура.

С цели три панела – за изкуствата, културното наследство и образованието. До научните доклади важни акценти – за съдбата на замъка на Рачо Ангелов, за очилата за разширена реалност и тяхното светло и всеобхватно бъдеще, за образованието в чужбина, когато искаш да прогледнеш в… настоящето.

Програма
Откриване
12 май, понеделник, от 18 часа
Американски център на СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА (пл. Славейков № 4А)
Слово за фестивала.
Приветствия от Министерството на културата, Столична община, Столична библиотека, Американски център, Национален филмов център  и др. Представяне на официалните гости

18, 30 часа
Премиера на японския филм "Кодът на траките" за откритията на проф. д-р Диана Гергова от НАИМ в Свещари и Сборяново. Представя авторката

13 май, вторник, 11 часа
ЗЛАТНИ РЪЦЕ – поредица
Сценарист       – Роман Сушков
Режисьор         – Роман Сушков
Оператор         – Роман Сушков
Продуцент       – БНТ
Организация –  БНТ
2012 г.   9‘
Представяме „Гъдуларство”, „Ковано желязо” и „Дърворезба” – традициите им, различните процеси, инструменти, школи, уменията на майсторите.

11.10 часа
ИСТОРИЯ НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА И ВЪРШЕЦ
Сценарист       – Смилен Савов
Режисьор         – Смилен Савов
Оператор         – Смилен Савов
Продуцент       – ASEGA DREAM
Организация –  ASEGA DREAM
6‘18“, 2012 г.
Термалните и минерални балнеоложки практики на лечение на редица заболявания, от древността до днес, на територията на гр. Вършец.  Разказ за специализираното заведение за лечение с минерална вода – болницата „Свети Мина”, единствена и водеща в Европа.

11.20 часа
ИСТОРИЯТА НА КАФЕТО В БЪЛГАРИЯ
Сценарист       – Смилен Савов
Режисьор         – Смилен Савов
Оператор         – Смилен Савов
Продуцент       – ASEGA DREAM
Организация –  ASEGA DREAM
12‘, 2013 г.
Българската кафе култура през вековете.  Традиционни техники на пиене на кафе у нас до съвременните нововъведения.

11.35 часа
СУРВАКАРСКИ  НАСТРОЕНИЯ ОТ ЯРДЖИЛОВЦИ
Сценарист       – Мария Атанасова
Режисьор         – София Костова-Христова
Оператор         – Огнян Колчаков и Юлиан Николов
Продуцент       – Девия ООД и Валентин Тодоров
Организация –  Девия ООД
32‘03“
2006 г.

Филм за  сурвакарския празник в китното село Ярджеловци. С много любов и емоция  жителите му разказват за подготовката на две групи от селото, които  се надпреварват да създадат по интерсни маски  да предадат по  най-достоверно обичаите свързани него.   Това е  историята на жителите на едно село в което се запазват традициите,  които се помнят от дедите, бащи и сега се  предават  децата. Една традиция която обединява и повдига българсия дух.

12.10 часа
ФИЛМИ ОТ МАКЕДОНИЯ
САМОВИЛСКА ВОДА  (Fairy Water)                                                                                                                              13‘
ДЖОЛОМАРИ(„Џоломари“)                                                                                                                                             17‘
НИТО ЩЕ ГО ПРОДЪЛЖИ, НИТО НИЩО („Ниту ќе го продолжи, ни ништо“)                                                24‘
Автор на филмите: Владимир Боцев                                  

13 часа
ГРАДОВЕТЕ
ПЛОВДИВ – ДРЕВЕН И ВЕЧЕН
Сценарист       – Деница Торньова
Режисьор         – Деница Торньова
Оператор         – Антон Марчев
Продуцент       – РТВЦ Пловдив
28‘,  2013 г.
Най-древният  град  в  Европа е целогодишна дестинация. Архитектурни находки и исторически сведения представя младия гид Десислава Молева, която в свободното си време води чужди туристически групи, които посещават Пловдив. В предаването е показана и възстановка на древен тракийски обичай, изпълнен от членове на сдружение „Сила”.

13.30 часа
СТАРА ЗАГОРА ЦЕНТЪР НА ВСЕЛЕНАТА

Сценарист       – Деница Торньова
Режисьор         – Деница Торньова
Оператор         – Антон Марчев
Продуцент       – БНТ Пловдив
Организация –  РЕГИОНАЛЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН ЦЕНТЪР – ПЛОВДИВ
28‘, 2014 г.
Стара Загора – град с традиции от 8000 години, многократно сриван със земята, но останал горд с историята си до днес. Най-добре запазените в Европа неолитни жилища, уникалния форум Августа Траяна, изключение от римските традиции, оживялата Главна антична улица и древни мозайки. Ще разгледаме първия музей на религиите у нас и една от най-красивите зоологически градини в страната. Защо Стара Загора е център на вселената? Предстои да разберем!

14 часа
ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРВЕН БРЯГ
Сценарист       – Светлозар Гагов
Режисьор         – Светлозар Гагов
Оператор         – Васил Власаков
Продуцент       – Иван Лозанов
Организация –  Иван Лозанов, Светлозар Гагов
56‘,  2011 г.
Имало едно време едно голо поле и една „Мечта голяма”…Така би трябвало да започне приказката за град Червен бряг…     По материали от книгата „Червен бряг” на Владимир Бобошевски, документи, факти и архиви събрани и предоставени от  Никола Ценкуловски.

15 часа
УЛИЦА „МОСКОВСКА”
Сценарист       – Иванка Гезенко
Режисьор         – Галина Кралева
Оператор         – Александър Лазаров
Продуцент       – Михаил Михайлов
Организация –  БЛУ БОКС ПРОДУКШЪНС ООД
56‘,  2013 г.

Централна софийска улица -“Московска”.  1000 метра – от днешния политически център на града до най-тачения български паметник. Истории на хора през различни години, но действието винаги ще крачи по ул. “Московска”. Понякога ще прескача през калните локви на стария Софийски сокак, друг път ще замира под някой от първите фенери на Московский переулок, любезно ще изчаква преминаването на видна софийска  дама,  отправила се към дома на госпожа Гешова… Може да мине по левия тротоар, с нечетните номера. После да премине от дясната страна. Историята на всяка сграда съобразно годината, през която е построена. Поглед и в пластовете на историята – от Улпия Сердика до сградата на днешната Софийска община. Много са паметниците на културата – едва ли друга софийска улица има толкова „първи“ сгради – радиото, жилищна кооперация, чуждо дипломатическо агентство. Ще видим първите й обитатели и съдбата на построеното от тях. Времето тук може да ни „намигне“ и от прозорците на някогашното Интендантство на цивилната листа на царя, и от залата на същата сграда, където през 62-ра Априлският пленум на ЦК на БКП налага нови партийни повели. Ще усетим гордия дух на тази улица, която 135 години не е сменила името си. Немски, чешки, руски, български архитекти вграждали любовта си към София точно тук. С помощта на някогашните обективи, с художниците посветили на тази улица творчеството си, ще се вмъкнем във всички някогашни гледни точки, преди да влезем днес, на същото място, но в друго време…  Московска №3. Съпритежателска жилищна сграда; Московска 5, възпята от Георги Минчев като горчив спомен от комунизма и ударите на Държавна сигурност; Църквата Света София; Къщата на Мушанов; Къщата на Евстати и Евлоги  Гешови; Паметникът на Васил Левски; Гробът на Иван Вазов; Дворецът; Московска №19 или историята на Радио София; Московска №49 –физико-математическият отдел при СУ; Интендантство на цивилната листа на царя или  Московска №33, където ще влезем в заседателната зала на градския парламент и ще разговаряме с първата жена кмет на София г-жа Йорданка Фандъкова.

16 часа
БАЛАТОН РЕТРО  – Унгария – 90 ‘

ИТАЛИАНСКА КИНОВЕЧЕР
13 май, вторник, 18 часа
 
Реставрация на местата на Верди. От Ронколе до Сант Агата минавайки през Бусето – 18‘
Античен Рим: виртуална разходка от Колизеума до Базиликата Свети Петър – 20‘
Духът на Венеция: Базилика Свети Марко – 70‘
Зората на ренесанса. Дуомото в Флоренция – 70‘
 
14 май, сряда, 14 часа
ВАСИЛ СТОЕВ – ВИБРАЦИЯТА НА ЕДНА НАЦИЯ
Сценарист       – Петко Радилов
Режисьор         – Петко Радилов
Оператор         –  Петко Радилов
Продуцент       – Инпринт АД,
                              Mesmerized Productions Ltd.
50‘, 2013 г.
Филм за творческите търсения на художника Васил Стоев на фона на негови преживявания и зимата на трагичния пожар, овъглил сцената на Драматичен театър „Иван Вазов”, гр. Пловдив.
Как „убити тонове” могат да станат източник на интензивно облъчване, как черното и сивото губят своята колоритна неутралност и се превръщат в цветове. Зрителят дори тактилно ще усети напрежението в контрастите на картината и ще изживее, след художника, драмата на противопоставянето, чийто изход е един – трайна вътрешна конструкция. Филмът е опит да обясни необяснимото, как се преработват впечатленията преминали през чувствителна плака, каквато е художникът, за да стигнат до нас чрез картината.

15 -18.00 ЧАСА – КРЪГЛА МАСА на тема
“Традиционна и виртуална култура – опит за сближение” (вижте повече на стр. 20)
на 14 Май 2014 г. (сряда) от 15 часа в Американски център на Столична библиотека

Кръглата маса е част от пилотното издание на “Open heritage week”, което се провежда в рамките на VII Международен филмов фестивал за наследство, София, от 12 до 18 май 2014 г. Целта й е да предложи трибуна за равнопоставен диалог между управленски структури, отговорни институции,  обществени организации и граждани за формиране на адекватни политики  за развитие на българската култура в модерната среда. Конкретен повод са и българските кандидатури за Европейска столица на културата, в контекста за развитие на мултикултурна среда и ролята на виртуалната култура за изграждане на интелигентното (smart) общество у нас. Участниците са поканени да предложат свои идеи, доклади, проекти, коментарии и мнения. Обща дискусия:

* От „култура под прикритие” до доминираща култура – дълъг или къс е пътят на Виртуалното?
* Послание от участниците към бъдещата културна столица на Европа в „Капсула на времето’ 2019”
* Как ще изглежда „Интелигентният град” и „Интелигентните граждани” през 2019?

Първи панел – 15 часа
Изкуствата в виртуалната среда и виртуалните изразни средства. Доклади, съобщения, коментарии, дискусия.
Представяне на новото арт оръжие “Разширена реалност”

Втори панел – 16 часа
Културното наследство – нови средства за опазване, съхранение и представяне. Доклади, съобщения, комента-рии, дискусия.
Представяне “Замъкът на Рачо Ангелов” – мултимедия,  3 D картини и филм в опит да възкресим един уникален паметник на културата.

Трети панел – 17 ч.
Бъдеще за образованието – промени и проблеми, методики за усвояване. Доклади, съобщения, коментарии, дискусия

17.30 часа – Представяне на книгата „Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)”.
С участието на Анжела Данева (автор) и Ирина Несторова (превод на италиански).

18.30 часа
„НАКАРАН ДА ЗАМЛЪКНЕ – ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ МАРКОВ И УБИЙСТВОТО С ЧАДЪР”
93‘
2013 г.
Сценарист       – Клаус Дексел
Режисьор         – Клаус Дексел
Оператор         – Оливер Закс
Продуцент       – Александър Донев – копродуцент

Една продукция на Дексел Филм и ТВ-Продукцион (Мюнхен), Мамоко (Мюнхен) и Аудиовидео Орфей (София), в сътрудничество с ZDF, ARTE и Българската Национална телевизия, с подкрепа на FilmFernsehFonds Bayern и ИА „Национален филмов център“
Лондон, 1978 г. Българският писател и дисидент Георги Марков умира, отровен с рицин. Покушението срещу него е сякаш от филм за Джеймс Бонд: оръжието на убийството… един чадър. Години наред британските и руските тайни служби се обвиняват взаимно за този атентат, но и до днес едно от най-големите убийства в съвременната история остава неразкрито. 35 години по-късно един режисьор опитва да разкрие мистерията. След продължителни проучвания той открива и изправя пред камерата главния заподозрян, агента на българската Държавна сигурност Франческо Гулино.   

15 май, четвъртък, 11 часа
ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ
БАБА ТОНКА.  ОТВЪД  ЛЕГЕНДАТА
Сценарист       – Детелина Каменова, Веселина Антонова
Режисьор         – Елена Машкова
Оператор         – Стилян Антонов
Продуцент       – Владимир Кондов
Организация –  РЕГИОНАЛЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН ЦЕНТЪР – РУСЕ
38‘ – 2014 г.
Филмът запознава с малко известни факти от живота на Баба Тонка обрекла децата си на борбата за българската свобода. Те са резултат от дългогодишни проучвания на историчката Веселина Антонова. Интересна и в голямата си част извън шаблона, е гледната точка на млади български историци към характера на баба Тонка – нетипичен за обстоятелствата в България през втората половина на 19-ти век.

 11.40 часа
ПО СТЪПКИТЕ НА ПАИСИЙ
Сценарист       – Десислава Шишманова
Режисьор         – Десислава Шишманова
Оператор         – Виолин Палейков, Нончо Нончев
Продуцент       – БНТ  Пловдив
Организация –  БНТ 2 – Пловдив
32‘
2012 г.

Пътуване по местата свързани със създаването на „История славянобългарска”. За първи път се показва центърът на източното православие по време на османската империя – градчето Сремски Карловци, Сърбия, в което се помещава православната патриаршия през 18 век. Именно тук йеромонахът от Зограф пристига, за да прибере вещите на починал атонски таксидиот. По подписа му върху препоръчителната записка срещу която получава вещите, години по-късно бащата на славистиката – Ватрослав Ягич идентифицира присъствие на Паисий в Карловци. Започва „разплитане” на неговото девет седмично пътуване, срещата му с руския превод на “Историята на българите” от Мавро Урбини и създаването на „История славнобългарская” през 1762. Филмът запознава с особеностите на Паисиевия език, прословутата му „игра с времето” и модерната му интуиция за историзма като национално  съзнание. Представя най-новите научни изследвания от участници в Пътуващ семинар, организиран от ПУ „Паисий Хилендарски” по повод 250 години от написването на Паисиевата история.

15 часа
СПАСЕНИЯТ ГРАД
Сценарист       – Матей Тодоров
Режисьор         – Явор Бобев
Оператор         – Бочо Бочев, Стоян Бобев
Продуцент       – БНТ
57‘ – 2012 г.
Преди 70 години търговски кораб “Княгиня Мария-Луиза”, натоварен по немска заповед с 6000 тона бомби и взривни вещества е на пристанището в Пирея.
На борда възниква пожар. За да не унищожи целия град, българският капитан Иван Томов взима решение корабът да бъде изведен от пристанището, а на борда да останат само седем помощници.                   
Екипажът загива при чудовищната експлозия, но гръцкия град е спасен от унищожителен пожар. След петгодишни изследвания и работа, екип на БНТ филмира случая.

16.00 часа
БОТЕВ: ОТ ГОЛГОТА КЪМ СВОБОДА
Сценарист       – Красимир Стефанов
Режисьор         – Искрен Красимиров
Оператор         – Искрен Красимиров
Продуцент       – Искрен Красимиров
Организация –  New School  Productions                          
                                                         
41‘ -2013 г.
„Ботев: от Голгота към Свобода” е документално-художествен филм за Войводата с проследяващ пътя на борците за свобода от подвига към безсмъртието. Група ученици от Враца, водени от техния млад  учител по история тръгва на поход от лобното място на Ботев във Врачанския балкан към началото, слизането от кораба „Радецки” на козлодуйския бряг. С художествени похвати времето се връща назад, а познанието за  вече случилото се с четата ни помага да докажем, че не е било случаен, а съзнателен избор на обреклите се на саможертва в името на идеала за Свобода, бунтовници. Кой всъщност е Ботев – наивен интелигент и романтик, излъган, че върви към сигурна победа или надживял времето си човек, прозрял, че „Няма власт над оная глава, готова да се отдели от плещите в името на отечеството”.

“Руски център” на  Столична библиотека
17 часа
„ФЪРЧИ, О ДРУЖЕ.  ОДЕСА В БЪЛГАРСКОТО ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ”
 Сценарист       – Юрий Дачев
Режисьор         – Юрий Дачев
Оператор         – Симен Киров
Продуцент       – „Аудиовидео Орфей“ ЕАД – Александър Донев
51‘ – 2013 г.
Одеса, редом с Букурещ и Гюргево, е сред най-важните емигрантски  центрове на българското духовно Възраждане. Потопен в многобройните съдби и следи на наши сънародници в този град, филмът вълнуващо разкрива възгледите, душевността и най-вече дълбокия партиотизъм на едно младо поколение етнически българи, което приема родината на предците си като своя собствена.     

РУСКA КИНОВЕЧЕР
18 часа
ПАЛАТА № 6
Игрален филм по повестта на А. Чехов                                                                           83‘

16 май, петък. 11 часа
БЪЛГАРСКА СЪДБА
ИСТОРИИ С ПРЕСЕЛНИЦИ
Сценарист       – Десислава Шишманова
Режисьор         – Десислава Шишманова
Оператор         – Виолин Палейков
Продуцент       – БНТ  Пловдив
Организация –  БНТ 2 – Пловдив
 30‘ -2014 г.

28 август, 1989 г. Километрична колона от автомобили на българо-турската граница. В един  от тях е 18 годишната Ейкнур, с майка си и по-малката си сестра. Тръгнали са подир баща си, интерниран неизвестно защо и къде. В друга кола е цялото семейство на 22 годишния й приятел –Бедри. Не  знаят турски, имат бегла представа за  държавата, към която са тръгнали от родните си домове в Добричко, не знаят какво предстои, защо трябва да се разделят с приятелите – българи, с които са живели винаги в мир и щастие. Чакат с денонощия, колоната е замряла, а идва новината, че Турция затваря границата си за напусналите домовете си с всичкото имущество български мюсюлмани.  47 годишната майка на Бедри получава белодробна емболия и почива на място. Каква е съдбата на двамата влюбени, как стигат до Ескишехир – града, в който се е родил Настрадин Ходжа, днес най-бързо развиващият  се турски град, за какво мечтае дъщерята на Ейкнур и Бедри  – Жулиде и как изглежда вторият по големина университет в Азия- Анадолският?  Вижте във филма на БНТ2-Пловдив.

11.30  часа
РАЗБЪРКАНИТЕ НИШКИ
Сценарист       – Веселка Тончева
Режисьор         – Екатерина Минкова
Оператор         – Камен Колев
Продуцент       – Камен Колев
Организация –  КАЙА вижън ЕООД
45‘ – 2012 г.
Филмът е за областта Голо Бърдо, която след Балканските войни остава на албанска територия. „Герои” са голобърдците, които почти 100 години живеят като албански граждани – с трудното си всекидневие и шумното празнуване, с въпросите „кои сме ние” и „към кого принадлежим”, със „затворената” граница, спомените за Енвер Ходжа и с бункери насред нивата, с ритуалните песни на сватба и наздравиците на споделената трапеза… с живота, гледан от тях като филм.

16  часа
ДУХОВНОСТ
БАЗИЛИКАТА „СВЕТИ АХИЛ” В ПРЕСПА
Сценаристи     –  Владислав Севов, Лука Станчев
Режисьор         –  Владислав Севов
Оператор         –  Борислав Василев
Продуцент       –  Георги Гергов, Паулина Търновалийска
Организация   –  Нова българска телевизия
22‘25“ – 2012 г.
В  базиликата „Свети Ахил” намираща се на едноименния остров в Малкото преспанско езеро (в Гърция)  вероятно е  гробът на цар Самуил.  Проф. Николаос Муцопулос, откривател и изследовател на този безценен паметник, разказва как е направил откритието и представя научните основания за изводите си.  Убедителни са аргументите му, че  в базиликата „Свети Ахил” е семейната гробница на българския цар Самуил, където е погребан самият владетел и негови най-близки сродници, също значими имена от българската средновековна история.  
Филмът популяризира това неизвестно за мнозина свято място. Островът и района около него е богат на изключителни исторически и природни находки. Авторите поставят и въпросът за връщане на костите на Самуил в България, чрез размяна на артефакти.

16.25  часа
„СВЕТИЛИЩАТА БЕЛИНТАШ, ТАТУЛ И  ХАРМАН КАЯ”
Сценарист       – Златин Бояджиев
Режисьор         – Златин Бояджиев
Оператор         – Виолин Палейков
Продуцент       – БНТ – Пловдив
27‘ – 2012 г.

 Странна и тайнствена е мегалитната култура в Родопите. “Белинташ” над Асеновград, “Татул” и “Харман кая” в община Момчилград са три светилища разположени между земята и небето. За древните ритуали на траките и техните вярвания ще научите от историци в асеновградския музей и археолози от Кърджали. Местните хора и туристи също се включват в пътуването към трите скални масива, вперили очи в звездите нощем и очакващи първите лъчи на Слънцето, което древните почитали и изучавали с примитивни на пръв поглед, способи. Монументи от вяра и тайни, неразгадани днес знания, помагали на хората да се преборят със стихиите и да измолят благоволението на Боговете. Ще се докоснете до древните обсерватории на първите траки. Местата, където хората се превръщали в Богове и оставали завинаги в спомените на поколенията.

16.55 часа
ЗЛАТНАТА ЦЪРКВА НА ЦАР СИМЕОН
Сценарист       – Елена Димитрова
Режисьор         – Румен Смилевски
Оператор         – Румен Смилевски
Продуцент       – Интернешънъл филм сървиз-София, Елена Димитрова
27‘ – 2013 г.

Съвременна гледна точка за значението и архитектурното великолепие на построена от цар Симеон Велики църква в Преслав. Разказ на проф.Тотю Тотев, откривател на Златното Преславско съкровище. Почетен е и големият родолюбец, гимназиалният учител от Преслав Йордан Господинов, който в началото на миналия век открива считаната за унищожена Симеонова църква. Точно Йордан Господинов я нарича „златна”. Филмът подказва как млади българи се обучават в съхраняване на  историческите ценности и народната памет. Включени са и исторически картини на младия Васил Горанов.

16 май, петък, 18 часа
ВЕЧЕР НА ПОЛСКИ  ИНСТИТУТ – СОФИЯ  
ПРОФЕСОРЪТ
Режисьор – Славомир Малиновски  
47‘ – 2009 г.
 Разкзз за световноизвестния египтолог, основоположник на полската  школа по археология на Средиземноморието, проф. Кажимеж Михаловски. Спомени за този изтъкнат учен разказват най-близките му сътрудници.  Филмът проследява местата, където се провеждат археологически разкопки, в т.ч.  Египет – Сакар и Деир-ел-Бахари  и Старата Донгола в Судан.

ПРОЕКТЪТ БИР НУРАЕТ
Сценарий и реализация – Доминик Пийянски и Пшемислав Бобровски
30‘ – 2012 г.
Филмът е за най-новите открития на полските археолози от Института по археология и етнология на Полската академия на науките в района Бир Нурает в планините на провинция Червено море (северо-източен Судан). Мястото се прочува след откриването на една от най-големите галерии в Африка на скални рисунки, чието начало р от времето на неолита. Хиляди рисунки  изобразяват домашни животни с дълги рога, камили, диви животни и хора. Галерията съдържа както отделни рисунки, така и групови сцени – ловни, баталистични и пастирски.

СЪКРОВИЩА И ТАЙНИ НА ТРЕТИЯ РАЙХ. КЕХЛИБАРЕНАТА СТАЯ
Реализация –  Куба Кариш
44‘ – 2006 г.
Филм от поредицата „Съкровища и тайни на Третия райх” за историята на това безценно съкровище. Авторите на филма опитват да разкрият тайната на това уникално произведение на изкуството, откраднато от хитлеристите от Царское село през 1941 г. Дали планината Собеш край Пеховице крие това невероятно съкровище ще разберем от филма.

17 май, събота – 14 .00 часа
ТАЙНАТА НА ДРЕВНИТЕ АРХИТЕКТИ – САЩ – 51‘37‘‘
Преди повече от 2000 години огромни земни съоръжения са построени по река Охайо, в голям мащаб и с интригуваща прецизност. Разработени  са като комбинации от гигантски геометрични квадрати, кръгове и осмоъгълници. Учудващо е, че изкопните работи се придържат към майсторски архитектурен дизайн, глинени изделия подписват една отминала   висока култура. Ние никога няма да узнаем как тези хора са наричали ​​себе си, но днес тези древни строители са известни на археолозите като Hopewell култура. Те не са имали нито градове, нито села. Но имали големи идеи и съвременни разбирания за геометрия и астрономия. Мистериите продължават. Откриваме един начин на живот довел до паметници на земята, които провокират въображението.

15 часа
АРТЕФАКТИ  ОТ МАКЕДОНСКАТА АРХЕОЛОГИЯ – 70‘
автор: Ирена Колиштркоска Настева                                                                                                                                      

16.10 часа
ЕРМИТАЖ – 68‘
Руски филми за съкровищата на Ермитажа                                                    

17.30 часа
In memoriam
МИКЛОШ ЯНЧО и неговият знаменит филм
НЯМА СПРАВЕДЛИВАОСТ
Историческата действителност среща сюрреализма в последната творба на унгарския режисьор Миклош Янчо “Няма справедливост”. Действието пренася зрителите в XV-ти век, време на войни и преврати. Отоманската империя настъпва към Унгария, която междувременно трябва да избере своя нов крал. Претендентите са много, кой от кой с по-големи амбиции и готови на всичко, за да се окичат с короната. А тя между другото е фалшива – истинската е заложена за пари от приближените кралски лордове, стремящи се да извлекат най-голяма изгода от размириците в държавата…

Лентата е изпълнена с безброй странни герои, символи и сатиричен диалог, поднесени по неподправен начин от един от най-влиятелните режисьори в унгарското кино.

18май, неделя  – 12 часа
ИЗКУСТВА
ЕДУАРД ЗАХАРИЕВ – ЖИВОТ 24 КАДЪРА В СЕКУНДА

Сценарист       – Петър Топалов
Режисьор         – Павел Павлов
Оператор         – Гео Иванов, Красимир Димитров
Продуцент       – „Аудиовидео Орфей“ЕАД – Александър Донев
52‘ – 2013 г.

Филм за режисьорa Едуард Захариев и неговия непрестанно устремен към духовното съвършенство неспокоен и търсещ творчески дух. За умението и волята да създаваш всеки филм със съзнанието за последен шанс в киноизкуството, дори и за сметка на собствения си живот.

13.00 часа
СВЕТЛИН СТОЕВ, ХУДОЖНИКЪТ ВОЕВОДА
Сценарист       – Елена Димитрова
Режисьор         – Елена Димитрова
Оператор         –  Димитър Димитров
Продуцент       – Елена Димитрова
Организация –  Интернешанъл филм сървиз-София, продуцентска къща
27‘ – 2013 г.
Художникът Светлин Стоев живее и работи в Стара Загора. На ежегодния есенен салон в града на липите, Светлин Стоев получи голямата награда за 2013 година. Някои изкуствоведи наричат младия живописец „новият Златю Бояджиев”, други – самобитен по своему. Стоев рисува българския бит, с привкус на неостаряващите легенди и типично българското възприемане на света от „комичната му страна”. Уникален факт обяснява характера му на войвода, посветил е живота си на българската природа и животните. Благодарение на Светлин породата каракачанско куче беше съхранена и призната в международните киноложки организации като българска. Въпреки огромните затруднения, той намира време и никога не се оплаква…

13.30 часа
ПЪТУВАНЕ ДО ИСЛА НЕГРА
Сценарист       – Десислава Шишманова
Режисьор         – Десислава Шишманова
Оператор         – Виолин Палейков, Нончо Нончев
Продуцент       – БНТ  Пловдив
Организация –  БНТ 2 – Пловдив
30‘ – 2013 г.
“Пътуване до Исла Негра“   е филм за художника Атанас Хранов и негов оригинален проект – корабни носове (маскароните). Това  са  скулптурни произведения, поставяни върху фасади на сгради, носове на кораби…, където с вида и силата, закодирана в „маските“, пазят хората от беди. Традицията иде от дълбока древност и от вярването, че всяко пътешествие – физическо и духовно, се нуждае от небесна закрила. Маскароните предпазват от бедствия и насочват моряците по верния път. Идеята да пресъздаде това вярване се появява при посещението му на в Исла Негра – къщата на Пабло Неруда в Чили. Поетът колекционирал автентични маскарони. Филмът на БНТ Пловдив показва как създаването на тези произведения се превръща във вълнуващо пътешествие в непознатото. То ще ви срещне с главния герой на романа „Гравьор на сънища“- Наско Х., Колекционера на любовни изр

Сподели в: