7 арт фестивални дни "Видеохолика" 2014 във Варна

От 1 до 7 август във Варна ще се проведе международният арт фестивал Видеохолика 2014 г. Това е седмото издание на форума, който представя онези коментари на подвижния образ, които декомпозират аудио-визуалната и концептуална матрица на 7, която обичайно е натоварена с множество символни и смислови обременености. Програмата вижте тук.

Локациите:

Локациите са в южната част на Варна – Приморски плувен комплекс, Варна. Сред останалите открити места са Държавен куклен театър – Варна, Летен клуб Хоризонт, Клуб Ментол и полянката под Обсерваторията. Галерия Графит и Съвременното пространство са отново домакини на прожекциите, лекциите и презентациите в рамките на седмата Видеохолика.

Участници и призове:

За официалните призове на Видеохолика 2014 – Златен, Сребърен и Бронзов и БГ Видоехолик – се състезават 51 видео арт произведения от 47 автори.

Жури:

Журито на Видеохолика, което ще разпредели наградите, е в състав: Яра Бубнова (куратор, България), Санчирчимeг Ванчинжав (художник, Монголия / Германия, Златен Видеохолик 2013), Мария Василева (куратор, България), Антонио Джеуза (куратор, Италия), Лей Ми-пинг (художник / куратор, Хонг Конг), Джейсън Уейт (куратор, САЩ).

Дискусионен панел:

Видеохолика 2014 е домакин на дискусионен панел на тема „Видео изкуство във фестивален контекст – качество / количество, медиация / куриране, селекция / колекция, дистрибуция / архив“. Панелът цели да дискутира алтернативното позициониране на видео изкуството във фестивален формат за изграждане на двустранна важност и ползи, както за артистите, така и за публиката, по примера на фестивал, който се провежда в тясно и инертно местно обкръжение, но сред голяма международна конкуренция. Модератор на панела е Яра Бубнова (България), а участници са Антонио Джеуза (Италия), Лей Ми-пинг (Хонг Конг), Джейсън Уейт (САЩ) и Маркус Хубър (Германия). Панелът ще се проведе на 4 август 2014 от 18.00 часа в Галерия ГРАФИТ, Варна.

Състезателна прожекционна програма:

Състезателната прожекционна програма на Видеохолика 2014 е обединена в тематичните блокове 1/7, 7/8 БГ, 3/7, Лица 7 и АниМе. Българските видеа са събрани в компилацията 7/8 БГ, която по традиция ще бъде представена в двора на Кукления театър на Варна на 2-ри август от 21.30 часа.

Извън състезателната прожекционна програма на седмата Видеохолика включва:
Селекцията „Дълги и кратки“; Проектът „Метаболизиран труд“ на кураторите Маргарида Менджис (Португалия) и Джейсън Уейт (САЩ); Документалният филм на Мина Милева и Весела Казакова „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и селекция от филми на американския режисьор Брус Чечевски.

Сподели в: