6Fest от 19 до 21 май в Габрово

Три дни фестивално щастие ни очакват от 19 до 21 май 2017 г. с първото издание на Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest.

Входът за всички събития е свободен. 6Fest ще преобрази Столицата на хумора и сатирата Габрово в пространство за улични изкуства.

6Fest ще се случи паралелно с емблематичния за Габрово Карнавал, който тази година е на 20 май. 

Сред фестивалните събития на 6Fest са български и чуждестранни циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Посетителите ще могат да се включат в циркова и карнавална работилница.

Събитията от 6Fest са на различни централни локации в Габрово – Централен площад "Възраждане", пред Спортна зала "Орловец" и Дом на хумора и сатирата, Шести участък, Градска градина (Градинка с мечето), пешеходна улица "Радецка", пред Интерактивен музей на индустрията.

Участници

Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като "Цирк де ла Люлин", "Куку Брадърс" (Венецуела), Тио Тео от Испания, Ashton Ka (Белгия, България), Театър на огъня и сенките "Fireter", Мим формация "Жар театър".

Фестивална програма

Още в петъчната вечер на 19 май от 18 часа Мим формация "Жар театър" ще открият 6Fest пред Дома на хумора и сатирата с пърформанс с живи статуи, мимове, карнавални персонажи. Те ще подгреят и за откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, което е от 19 часа.

Най-наситена е фестивалната програма в карнавалния ден 20 май. От 10 часа "Жар театър" канят пред Спортна зала "Орловец" на карнавална работилница като загрявка за карнавалното шествие по-късно същия ден.

В следобедните часове в Градинката с мечето до Драматичен театър "Рачо Стоянов" ще се изиграят три циркови представления. От 14:30 ч. ще видим моноспектакъла "Surfing the street" на Тио Тео от Испания, който съчетава физически театър, акробатика, хумор и манипулация на обекти.

От 15:30 ч. полуфиналистите в петия сезон на шоуто "България търси талант" – "Цирк де ла Люлин" – ще изиграят представлението си "Поко Льоко".  Младата циркова трупа от София е създадена преди 5 години и още тогава участва във втория по големина карнавал в света след Рио – Карнавал де Тенерифе на Канарските острови. От 16:30 ч., отново в Градинката с мечето, ще се забавляваме с комедийния цирков спектакъл на "Куку Брадърс" (Венецуела) – Катай Сантос и Кара де Папа.

Базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева с артистичен псевдоним Ащон Ка ще се превъплъти в забавна жива статуя в центъра на Габрово, броени часове преди карнавалното шествие. От 14 до 18 часа Ащон Ка ще оживява пространствата около моста "Игото" до статуята на Рачо Ковача, Шести участък и Баев мост.

Кулминацията на карнавалната вечер на 20 май в Габрово ще бъде ефектното светлинно шоу "Light it up" на "Цирк де ла Люлин". Шоуто започва в 22:45 ч., след концерта на централния градски площад "Възраждане".

6Fest продължава и на 21 май. За малки и вече пораснали деца "Цирк де ла Люлин" организира циркова работилница в двора на Интерактивния музей на индустрията.

В следобедните часове на 21 май магьосник с музикална кутия ще се разхожда из улиците на Габрово и ще показва на хората как да "сготвят" музика. Магьосникът тръгва в 18:30 ч. от Дома на хумора и сатирата, ще премине по крайречната улица "Аврам Гачев", през централната пешеходна улица "Радецка" и по ул. "Априловска" ще стигне до площад "Възраждане" в 21:30 ч.

Театър на огъня и сенките "Fireter" ще бъдат кулминацията на следкарнавалната вечер на 21 май с огнено шоу на кокили. С шоуто те ще закрият и фестивалната програма на 6Fest. Това ще се случи от 21:30 ч. на площад "Възраждане".

"Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града в модерна фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала "6Fest" препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово. С богатата си карнавална традиция, още от ХІХ век, Габрово е естественото място за фестивал на градските улични изкуства. А щастието е онази магическа съставка, която изкуствата могат да добавят към живота и да направят нас и града ни по-красиво място" – споделя организаторът на 6Fest Момчил Цонев.

Повече информация може да намерите на сайта на фестивала, както и на Фейсбук страницата.

Сподели в: