6-та международна изложба графика мини принт 2007

В шестото международно издание на изложбата графика малък формат участват 644 автора от 59 страни.
Специално представяне имат Обединените Арабски Емирства (ОАЕ. За откриването тук пристигнаха 11 художнички от ОАЕ, художници от Канада, Турция, Холандия, Гърция, Англия, Словения…

Рекордният брой на приети художници тази година затрудни още повече международното жури в състав: Дениз Блекбърн, Канада (носителка на първата награда от 2006 г.), Леон Закрайшек, председател на сдружението на графиците на Словения, Атанас Василев, професор по изкуство в Софийския университет, Карен Оремус, Канада (носителка на първата награда от 2005 г.) и Хатис Бенгизу, професор по изкуство в университета в Истанбул.

Наградите бяха присъдени на:
Кейске Коджима, Япония – първа награда
Джени Фрийстон, САЩ – втора награда
Карме Порта Салвия, Испания – трета награда
Ана Антонова, България – награда за млад автор
Аля Ршид Бурехайма, ОАЕ – награда за млад автор
3 специални награди-отличия за Ацуши Цушия, Япония, Димитър Каратонев, България и Роза Вивес, Испания.

Карен Оремус е професор в университета Зейяд в Абу Даби и Дубай, ОАЕ, където преди 3 години поставя началото на ателието за графика и сега благодарение на нейните усилия и преподавателски качества ще се представят 41 художнички студентки от университетите в Абу Даби, Дубай и Шарджа.

Такова мащабно представяне на съвременно изкуство от емиратствата става за първи път в България.
И още един важен факт – за първи път ОАЕ правят толкова значимо представяне на своето съвременно изкуство извън страната. Може би това е едно събитие с историческо значение!

Изложбата можете да видите до 31 август.

Сподели в: