6 покани за Деня на будителите в София

На 1 ноември празнуваме Деня на народните будители. През годините празникът променя акцента си в състветствие с духа на времето. Избрахме 6 любопитни събития за изложби, концерти и поетични рецитали.

1. На 1 ноември 2013 г., 11.00 ч. в зала София на Столична библиотека ще бъдат обявени резултатите от анкетата "Познавате ли българските будители". Заедно с това може да разгледате изложбата, организирана съвместно с Музея на история на София. Изложбата включва портрети и вещи на възрожденски и следосвобожденски просветители и общественици; икони, оригинални първи издания от българската класика.
Патрони на събитието са доц. Александър Омарчевски и д-р Константин Стоянов. Партньори са Столичната библиотека, Националният литературен музей, Национален църковен историко-археологически музей на Българската патриаршия, храм "Св.Седмочисленици".

2. На 31 октомври, четвъртък, от 18.00 ч., в зала 1 на ОКИ „Красно село” ще се проведе тържествена вечер, посветена на делото на Народните будители. Събитието се организира съвместно с Народно читалище „Христо Смирненски – 1945”, Народно читалище „Христо Смирненски – 1946” и Народно читалище „Р. Алексиев”. Вход с пропуски от охраната на ОКИ.

3. На 30 октомври, сряда, от 18.00 ч., в Камерната зала на Народно читалище „Славянска беседа 1880” ще се състои празничен концерт „Бъди будител”, посветен на Деня на народните будители. Участват състави от Народно читалище „Славянска беседа 1880”, ОНЧ „Антон Страшимиров 1926”, Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1828”, Народно читалище „Света София 1997” и Студентско читалище „Св. Климент Охридски 1997”. Вход свободен.

4. На 1 ноември 2013 г. в музея "Земята и хората" ще се състои музикално-поетична вечер, посветена на Деня на народните будители.

5. В Театър "София" постановката "Без контрол" – насочена специално към младежката аудитория, родители и учители, но и към всички, които се питат "Къде са днешните будители?". Повече за пиесата прочетете тук.

6. "Новите будители на древна и горда България" се нарича празничната вечер с интересна програма. Празникът ще се състои на 28 октомври, в 18.30 ч. в сградата на Съюза на архитектите в България, на улица „Кракра” 11. Ще има изложба на прабългарски руни и глаголица, поетичен рецитал и много музика. Повече прочетете тук.

Сподели в: