6 пиеси от Оля Стоянова в сборника "Малки ритуали за сбогуване"

У нас пиеси не се издават често, но затова път имаме издателство, което е специализирано в издаването на драматургия. Сега на книжния пазар вече е новата книга на Оля Стоянова – сборник с шест пиеси „Малки ритуали за сбогуване“ от издателство Black Flamingo Publishing.

Пиесите са писани през последните пет години и в тях има място за кризи, ирония, гняв, но и за желание да летиш и да бъдеш над нещата.

Героите в тези пиеси са алпинисти, които мечтаят за истински планини, докато размахват четките и чистят прозорците на високите сгради; медицински сестри в старчески дом, които са се научили да се смеят и да оцеляват в свят без надежда, както и хора, които имат нужда да споделят провалите си на висок глас, за да продължат напред.

Оля Стоянова е носител на наградата Аскеер 2014 за съвременна драматургия, а сред включените текстове в сборника е и отличената пиеса „Покана за вечеря“, която се играе вече трети сезон на сцената на театър „София“.

Типичното за писането на Оля Стоянова е, че тя внимава за малките жестове и обича да наблюдава как назряват конфликтите. Обича смесването на жанровете и историите на ръба. Обича, когато за драматичните неща се говори с ирония. „Нейният глас е овладян, на пръв поглед спокоен, житейски мъдър и поетичен“, пише театралният критик Никола Вандов.

Оля Стоянова (1977) е поет, писател и журналист. Автор е на „Пътеводител на дивите места“ и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени четири стихосбирки – „Фотографии“,  „Проза“, "Пътна карта" и „Улица „Щастие“, както и един роман – „Лични географии“. Докторант в Софийския университет. Носител е на първи награди за поезия, проза и драматургия.

За последната си книга – „Улица „Щастие“, получи националните награди „Николай Кънчев“ 2013 и „Иван Николов“ 2013. Носител е на „Аскеер“ 2014 за съвременна драматургия за пиесата „Покана за вечеря“, която се играе в театър „София“.

Още за пиесите:
Сборникът „Малки ритуали за сбогуване“ включва шест пиеси.

Тук е дебютната пиеса на Оля Стоянова „Малки ритуали за сбогуване“, която печели наградата „Наум Шопов“ през 2012. Поставена е през 2013 г. в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“ с режисьор Явор Веселинов.

Взлом“ печели конкурса за драма „Петър Ковачев“ през 2012 г. и е поставена под името „Горе ръцете“ през 2013 г. на независима сцена в Пловдив от Ваня Паликопова.

Покана за вечеря“ печели наградата на театър „София“ за съвременна пиеса през 2012 г. и е поставена през март 2014 г. от Тея Сугарева. През 2014 г. получава „Аскеер“ за съвременна българска драматургия.

Високо“ е отличена в конкурса за съвременна драматургия „Иван Радоев“ 2013.

Свободна позиция“ печели наградата „Петър Ковачев“ за драма през 2014 г..

Страх за опитомяване“ е номинирана в направление „Авторски прочит“ на Международния фестивал „Друмеви театрални празници, Шумен 2015.

*  *  *
Заглавие: Малки ритуали за сбогуване
Автор: Оля Стоянова
Оформление: Миглена Савкова
Издателство: Black Flamingo Publishing
Жанр: Драматургия, Пиеси
Корична цена: 16.00 лв.

Вижте още:
Покана за вечеря с Дария Симеонова и Ивайло Герасков
Оля Стоянова: "Покана за вечеря" ни напомня, че семейството е крехко и изисква грижи

Сподели в: