6 начина да отпразнуваме Европейския ден на шоколада

За ползата от шоколада са изписани безброй страници, направени са купища лабораторни и психологически тестове, може някъде по света да има и докторски дисертации, кой знае. Някога кафявото лакомство е било достъпно само за аристокрацията, а Мадам Помпадур е смятала, че шоколадът разбужда страстите и желанията. Днес на него се радваме всички. Безспорно, шоколадът е многофункицонален: с него можем да съблазним някого, да кажем "Обичам те" или "Извинявай". Да не забравяме голямата му сила и да отпразнуваме днешният 7 юли 2015 по някои от изброените начини:

1. Закусете с шоколад.
2. Направете шоколадена изненада – подарете на любим човек шоколад.
3. Купете си сурови какаови зърна – те са майката и бащата на шоколада.
3. Купете си книгата "Шоколад" на Джоан Харис и почетете от нея.
4. Гледайте филма "Шоколад" с Жюлиет Бинош и Джони Деп в главните роли.
5. Купете си козметика с аромат на шоколад или си запишете час на шоколадов масаж.
6. Сготовете вкъщи домашен течен шоколад по старомодната социалистическа рецепта на вашата баба:

Продукти:
250 г сухо мляко
4 с.л. какао
1 ванилия
1 ч.ч. захар или малко по-малко
125 г масло
250 г вода

Сложете водата и захарта да заврат в тенджера. Бъркайте, докато захарта се разтопи. След това прибавете маслото и пак бъркайте, докато се получи еднородна смес. В отделна купа смесете сухите съставки: сухото мляко, какаото и ванилията. Горещата течност сипете на тънка струя в купата със сухите продукти и бъркайте енергично с тел, за да предотвратите образуването на бучки. Може да доразбиете с миксер. Сипете още топлия шоколад в малки купички и ги сложете в хладилника да престоят час-два. По желание отгоре украсете с кокосови стърготини или смлени орехи.

Научно за шоколада:
Съвременната наука е установила, че в шоколада има елементи, които помагат за отмората и психологическото възстановяване. Тъмният шоколад стимулира отделянето на ендорфини – хормонът на щастието, който въздейства върху центъра на удоволствието като подобрява насторението и поддържа тонуса на организма. Има и хипотеза, според която шоколадът има "противораков" ефект и забавя процеса на стареенето.

Какво може би не знаем за шоколада:
Страната на шоколада е Белгия – в нея има над 2000 шоколадени бутици и 16 музеи на шоколада. В страната се произвеждат приблизително 170 хиляди тона годишно. Столицата на шоколада е белгийският град Брюж, където има кафенета и ресторанти с шоколадено меню – буквално във всяко ястие присъства шоколад.

В Швейцария се произвежда най-много видове млечен шоколад. Най-голямата сладкарница се намира в Цюрих.

Козметиката с аромат на шоколад действа антидепресиращо и антистресово.

В град Покров, Владимирска област, Русия, има паметник на шоколада.

В много страни има музей на шоколада:
– в Чехия музеят на шоколада прилича на картинна галерия. Там могат да се разгледат творбите на Владомир Чех, който той нарисувал с течен шоколад: селски пейзажи, градски истроии, портрети на важни личности от историята и изкуството. Специално място заема серята от копия на картини на Леонардо Да Винчи – пак нарисувани от шоколад.

– в Кьолн, Германия има музей на шоколада, разпростиращ се на цели 2000 кв.м. В една от залите, превърната в оранжерия, расте истинско какаово дърво, в друга зала разказват подробната история на най-популярния десерт в света и показват "шоколадово кино", а в трети салон – има шоколадов фонтан, в който може да натопиш вафалата си и да я изядеш.

Честит празник на шоколада!

Вижте още:
12 мъдри мисли за шоколада

 

Сподели в: