55 икони показват радостта от молитвата

На 28 май, в 18.00 ч. в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде открита излобжата "Радостта от молитвата" –
християнско изкуство ХІV-ХІХ век от фонда на Крипта. Експозицията ще продължи до декември 2014 г.

В изложбата са представени около 55 изключителни образци на църковното изкуство (икони, иконостасни фризове и църковна утвар) от ХІV до ХІХ в., които поразяват със своята естетика и смислова дълбочина. Почти всички те се показват за първи път пред българска публика и са реставрирани през последните месеци. Произведенията са обединени от темата  „Радостта от молитвата“.
Акцент е сребърен обков с позлата от икона на св. Георги Диасорит, съставен от множество отделни елементи (ХІV, ХVІІ, ХІХ в.), който след дълга и сложна реставрация се показва за първи път.

В изложбата са разработени няколко теми: иконография на Богородица, български светци, домашни икони и светци покровители на семейството, западни влияния в православната живопис, руска походна църква от Руско-турската война. Включени са и икони с нетрадиционна иконография и дори иконографски куриози като икона на света Сряда, каквато в действителност не съществува.
Иконите показват различни художествени направления и школи в православната живопис на Балканите. Отделено е специално място и на последните дарения за Криптата, направени от частни лица. Изложбата е предназначена както за специалисти, така и за широка публика. Експонатите са съпроводени с подробни обяснителни текстове.

Организатор на изложбата е Националният музей на българското изобразително изкуство в сътрудничество с  Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковно-исторически музей и  Музейната сбирка на Бачковския манастир.
Екип: доц. д-р Ралица Русева – куратор, доц. д-р Ралица Русева и Мариела Стойкова – автори, Кети Фудулска – художник, Китан Китанов, Надежда Цветкова, Тодор Бръчков, Милена Донкова и Петър Катеринов – реставратори, студенти от специалност „Реставрация“ в НХА под ръководството на доц. Младост Вълкова, Владимир Руменов  – фондохранител.

Прочетете още:
Средновековен панаир идва в София за 2 дни

Сподели в: