50 ГОДИНИ БАЛЕТ „АРАБЕСК“ – ВЕЧЕР С ТВОРЧЕСТВОТО НА МАРГАРИТА АРНАУДОВА

Тази програма е нашия дълбок полон пред личността на Маргарита Арнаудова и нейния талант.

20 ОКТОМВРИ, 19.00 ч. СЦЕНА МУЗИКАЛЕН ТЕТЪР

В ПРОГРАМАТА:

„НЕСТИНАРКА“

Премиера 15.03.1978 г.
Музика – Марин Големинов
Хореография – Маргарита Арнаудова
Сценография и костюми – Мария Трендафилова
Възстановка:
Хореография – Олеся Пантикина
Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова
Солисти –
Демна – Даниела Иванова
Найден – Стефан Вучов
Струна – Константина Ханджиева
„КОРЕН ДЪЛБОКО В ТАНЦА“ – филм за Маргарита Арнаудова на режисьора Йордан Джумалиев с кадри от нейния личен архив.

 

„БОЛЕРО“
Премиера – 1987 г.
Музика – Морис Равел
Хореография – Маргарита Арнаудова
Костюми – Мария Трендафилова
Солисти: Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков,
Стефан Вучов
Във фоайето на театъра ще бъде представена ИЗЛОЖБА на фотографа Иван Донев със снимки от спектакли на Маргарита Арнаудова.

Повече за:

От премиерата си през 1978 г „Нестинарка“ на Маргарита Арнаудова шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“ . Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. , а през 2018 г. ще отбележим 110 г. от рождението на композитора. Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св.Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него. Достигнатият пластичен синтез в танцовата сюита “Нестинарка” напомня раздвижени пози и форми от съвременната скулптура. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата. Първите изпълнители на „Нестинарка“ през 1978 г. са Румяна Маркова – Демна, Георги Михов – Найден и Радостина Найденова – Струна, както и Розина Камбурова, Симеон Петров и Магдалена Ботева. За изпълнението на Румяна Маркова на престижния фестивал „ИНТЕРБАЛЕТ“ в Будапеща през 1979 г. пресата пише: „Румяна Маркова се нареди сред най-добрите изпълнители, видени на фестивала като Аурора Бош и Хосефина Мендес.“

Новото поколение изпълнители на „Арабеск“, които поемат щафетата от 2004 г. насам са Даниела Иванова в ролята на Демна, Константина Ханджиева и Ангелина Гаврилова в ролята на Струна, Асен Наков и Никола Хаджитанев (гост-солист от Софийска опера)в ролята на Найден . Тази вечер за първи път в ролята на Найден ще видим един от младите солисти на трупата – Стефан Вучов.

„Болеро“ е един от най-ярките спектакли на Балет „Арабеск“, останали в наследство от Маргарита Арнаудова.- Той винаги е присъствал в афиша на трупата, особено в програмите на задграничните турнета. «Болеро» носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера като балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова. Първите изпълнители на „Болеро“ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. В последствие танцува цяла плеяда солисти на „Арабеск“, сред тях блестящите Антония Докева, Теодора Стефанова, Даниела Иванова и Константина Ханджиева, която ще видим тази вечер заедно с Асен Наков, Васил Дипчиков и Стефан Вучов.

Сподели в: