5 хайку от Христина Панджаридис

Христина Панджаридис взе участие с 5 кулинарни хайку в "Поетично кафене" на тема "Изпечи и кажи", което се проведе на 18 май в Студио 5. Живее във Франция, а нейните почитатели в България ще имат удоволствието да се срещнат лично с нея, на Пролетния панаир на книгата в НДК, когато ще гостува на 4 юни, от 19 до 19.45 ч., на щанда на Издателство "Жанет 45" за втория й роман "Ничия". Повече за романа прочетете тук. А интервю с авторката прочетете тук.

5 хяйку от Христина Панджаридис
 
разлято мляко
върви с бисквити
котешко езиче
 
дълга  целувка
двамата са яли
лимонов крем
 
 печене на хляб
 възкръсват съветите
 на баба
 
изгревът
първата ябълка
за деня
 
есенен вятър
необрани смокини
подслаждат кафето
 
Повече за Христина Панджаридис:
Христина Панджаридис е родена през 1963 г. в град Елин Пелин. Завършила е Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“ със специализация по радиожурналистика. Работила е пет години като редакторка в икономическия отдел на общинския вестник в Елин Пелин и е издавала частен седмичник за общините Горна Малина и Елин Пелин. Пише поезия, в това число хайку, разкази има два романа – "Ярост" в съавторство с Димитър Стоянов (Издателство "Сиела"), 2011 и "Ничия" (Издателство "Жанет 45", 2013).

В конкурса „Каунь 2010“ печели втора награда за разказ на тема „Криза“. Две глави от романа "Ярост" са преведени на руски в международния литературно-публицистичен вестник „Интелигент“ – Москва през същата година. Две нейни хайку са отличени в Петия национален конкурс за хайку на свободна тема – 2012 г. Седем разкази са поместени в сборника „Българско слово и багри от САЩ и света“, издание на Държавната агенция за българите в чужбина през 2012 г. В две френски списания има поместени стихове: BACCHANALES № 48 и AN AMZER № 51. Разказът „Сто майки и сто бащи“, появил се в сайта „Факел“ беше преведен и на македонски и английски език в литературното международно списание Блесок – 2012.

Пише и рецензии за книги. Те са публикувани в Литернет, Литературен свят, Факел, Kafene.bg. От 22 октомври 2012 г. прави блог Книголюбие, където всеки ден публикува стихове, разкази, откъси от книги на български автори. От 25 януари 2013 поддържа и страница Книголюбие във Фейсбук. Определена за най-добър автор на кратка проза за 2012 г. от медийната група на международните литературно-публицистични вестници „Интелигент“ за публикациите й в четирите им издания "Провинциальный интеллигент", "Интеллигент Москва", "Интеллигент Санкт-Петербург", "Интеллигент Нью-Йорк". Член на съюза на българските писатели в САЩ и по света. Кореспондент на списание „Световете“ за Франция, където живее.

Прочетете още:
"Ярост" на Христина Панджаридис

Сподели в: