5 прожекции на "Зимна приказка" с Джуди Денч и Кенет Брана

През 2016-та светът отбелязва четири века от смъртта на Шекспир, а Националният дворец на културата и кино “Люмиер” ще почетат този юбилей с различни прожекции през цялата година.

Шекспировата “Зимна приказка” ще оживее в кино “Люмиер” с пет ексклузивни прожекции през февруари и март тази година. Това е единственото място в България, където заснетата постановка ще може да се види!

Прожекциите се осъществяват, благодарение на филмовата компания Picturehouse, която разпространява по целия свят спектаклите на театралната трупа на популярния актьор и режисьор Кенет Брана (Kenneth Branagh Theatre Company Live), посветила репертоара си на пиесите на Уилям Шекспир, поставени на сцената на лондонския Garrick Theatre.

Красиво направената “Зимна приказка” е с режисьори Роб Ашфорд и самият Кенет Брана, а в главните роли блестят имената на актьори като Джуди Денч (в перфектна форма)и Кенет Брана.

81-годишната Денч(“Влюбеният Шекспир”,“Айрис”, “Записки по един скандал”, “Филомена”) демонстрира брилятна актьорска игра и както винаги – неподражаема висока класа.

Най-мистичната и романтичната от пиесите на Шекспир е за цар Леонт, който изглежда има всичко – сила, богатство, любящо семейство и приятели, но ревността му го довежда до верига от събития с трагични последствия…

“Зимна приказка” е и последната творба на Шекспир, прощаването му с театъра. Трагикомедията (определяна и като романс) за обсебване и изкупление можем да видим в “Люмиер” на датите:

18 февруари (четвъртък) – 19.00

27 февруари (събота) –  13.00

28 февруари (неделя) – 15.00

7 и 9 март (понеделник и сряда) – 19.00 ч.

Времетраенето на продукцията е три часа с антракт между първа и втора част. Цената на билетите е 12 лв., намаление за пенсионери и учащи – 10 лв.

Повече за Уилям Шекспир

Смятан е за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история, той е наричан често “национален поет на Англия” и “Ейвънския бард”.Оцелелите произведения на Шекспир, някои – писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Още приживе Шекспир е уважаван поет и драматург, но славата му достига до днешните си размери едва през XIX век. Пиесите му остават популярни и днес и са непрекъснато изучавани, изпълнявани и преинтерпретирани в различен културен и политически контекст по целия свят.

Сподели в: