„5 пиеси” на Елин Рахнев премина теста

Петте пиеси на Елин Рахнев, събрани в един том от „Фама”, не ни откъсват от действителността, но с лекота ни издигат поне на педя над баналното всекидневие. „Боб”, „Фенове”, „Маршрутка”, „Прозорецът на Йонеско” и „Тест” са 5 реализирани и поставени пиеси, които минават теста на времето и сцената. „Боб” е дебютната пиеса на драматурга, играна няколко сезона в Народния театър и на много други сцени, а последната донесе на автора си статуетката „Аскеер” за съвременна българска драматургия.

Елин Рахнев е автор, представян като уникално явление в новата българска литература, двукратен носител на наградата „Икар” за драматургия, а пиесите и стиховете му са преведени на повече от 15 езика. С намигване „5 пиеси” ни изправят пред огледалния образ на нашето време, а чрез героите изгубени в системата, Компанията, любовта или порядките, налагани от обществото, може би ще преоткрием човешкото в себе си…

„Тест” от Елин Рахнев с награда за нова българска драматургия

Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”, постановка Марий Росен

„Боклуците, отрепките, музикантите трябва да бъдат веднъж завинаги стъпкани, унищожени, изкормени. Жлъчките им да висят от балконите на офисите като слипове, за назидание. От кръвта им да се направи веро или прах за пране, с което вечер да се почистват супермаркетите, моловете, веригите за бяла и черна техника, веригите за офис оборудване… От стомашните им сокове трябва да се произведе боя, с която работещите граждани да лъскат обувките си. От костите им трябва да се произвеждат клавиатури, лазерни и мастилено-струйни принтери, скенери, тонери…”

Из „Тест”

Още по темата на Kafene.bg:

Представлението "Маршрутка" тръгва из страната на 18-ти март

Сподели в: