5 златни правила за хайку от Дейвид Ланю

Дейвид А. Ланю дойде в България за премиерата на новия си хайку-роман "Мимолетен свят" (Издателство "Изток-Запад) и да изнесе доклад на 8-мата Национална хайку-конференция, която се състоя на 7 юни в София. Темата на срещата беше "Хайку – отворена врата, която изглежда затворена".

Проф. Ланю подчрета кои са 5-те "необходими изисквания за стиховете, които светят и обикалят в орбита в хайку галактиката:

1. Краткост, отговаряща на един дъх

2. Дълбоко отекващо чувство

3. Наблягане по-скоро на образ, отколкото на абстракция

4. Цезура, разделяща семантично стихотворението на две части

5. Достатъчно недоизказаност и неопределеност, за да допълнят читателите стихотворението чрез въображението си по задоволителен начин."

След като даде няколко примера на съвременни американски хайку, които не са хайку, проф. Ланю каза в заключение: "Бъдещата дефиниция на хайку зависи от хората, които го пишат, четат и се интересуват от него… Аз бих искал да поставя някои въпроси, коит осе надявам, че ще предизвикат дискусия. Какво прави едно хайку хайку? Кой е упълномощен да отговори на този въпрос? Едно хайку кайху ли е, защото някой поет казва, че е? ЕДно хайку хайку ли е, защото някой читатател мисли, че е? ЕДно хайку хайку ли е, защото някой редактор го включва с книга с хайку? Може ли едно и също хайку да е хайку за един, но да не е за друг? И – ето един много важен въпрос – всичките тези въпроси имат ли наистина значение?".

Времето на срещата не стигна, за да бъдат разисквани всичите тези въпроси, а когато попитаха проф. Ланю за 3 конкретни хайку дали са хайку, той отговори: "Може би".

Докладът на проф. Ланю, включително и цитатите тук са превод на Людмила Балабанова.

*  *  *
Дейвид А. Ланю е професор и преподавател по английска и световна литература, преводач на японско хайку и автор на хайку поезия и хайку романи. Сред неговите издавани на български език заглавия са "Човекът, който пишеше хайку”, "Смеещият се буда”, "Хайку войни”, "Сегавечно” и "Мимолетен свят" – всичките са издадени от "Изток-Запад".

Прочетете още:
Детелина Тихолова с награда за цялостно представяне на Националния конкурс за хайку

5 кулинарни хайку от Владислав Христов

Илиана Илиева: Как се пише хайку

Сподели в: