Русе с нов рекорд в кампанията „Стара хартия за нова книга“

Състезанието между общините домакини на благотворителната акция „Стара хартия за нова книга“ продължава, след като рекорден брой деца от Русе участваха в тазгодишното ѝ издание. 2740 малки екоактивисти от дунавския град се включиха в събитието на 23 септември 2018 г. на пл. „Свобода“. Всички те предадоха общо 13,8 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 182 дървета. В замяна малчуганите получиха близо 2950 нови книжки.

Празничният ден беше открит от Наталия Кръстева, заместник-кмет по комуналните дейности към Община Русе. Тя не скри радостта си, че градът посрещна кампания за четвърта поредна година и изрази надеждата си, че тази традиция ще продължи.

Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова приветства гостите и пожела на всички деца да не спират да четат и да откриват невероятните истории, скрити между кориците на книгите.

Организаторите на събитието от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ Мила Алексиева и Сиана Колибарова също поздравиха участниците. Те представиха новото специално издание на кампанията „Грийн тийн“ и отправиха благодарността си към всички родители, които чрез личния си пример показват на децата си, че пътят към това да живееш в чист град минава през приказния свят на книгите.

Специалната празнична програма включваше десетки тематични изненади, театър, песни и танци. Децата премериха сили във викторина, вдъхновена от литературния символ на тазгодишната кампания – „Светът на Нарния“. Всеки, познал верните отговори, спечели книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на издателство „Труд“. Допълнителни награди от „Албо груп“ им донесе друга екоигра, която провери какво знаят за рециклирането и разделното събиране на отпадъци. За настроението на присъстващите се погрижиха десетките таланти от Общинския детски център за изкуство и култура – Русе.

След като кампанията премина през градовете Бургас, Хасково, София и Русе, домакини на събитието ще бъдат Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Организатори на акцията са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

За повече информация, моля, потърсете:

Сиана Колибарова – тел. 02 943 87 16, 0878 90 39 17, мейл: kolibarova@enthusiast.bg

Официални контакти:

Официална Фейсбук страница на „Стара хартия за нова книга“

Книжен център „Гринуич“ www.greenwich.bg

ЕКОПАК България АД www.ecopack.bg

Сподели в: