45 съвременни творци участват в уникална изложба в Пловдив

Изложбата от третото издание на конкурса  "Годишни награди за съвременно българско изкуство на М-Тел” бе открита снощи в Пловдив. 45 автора на съвременното изкуство участват със своите произведения. Експозицията, която е първата по рода си с такива мащаби, е подредена на  2000 кв.м. площ в част от старите тютюневи складове в града – на улица "Екзарх Йосиф 16” и Баня Старинна – изложбена зала към асоциация "Център за съвременно изкуство”.

Тази година изложбата за съвременно българско изкуство добива ново амплоа и става напълно мобилна, превръщайки се в един пътуващ мини-фестивал. Първата му спирка неслучайно е в сърцето на културните центровете с интересен изложбен календар и традиции в излагането на съвременно българско и чуждо изкуство – Пловдив. Намерението на организаторите е  да се търсят пространства, съответстващи на изискванията и спецификата на арт обектите, които се появяват през годината на художествената сцена в България.

Акцентът в творбите е върху живото лице на действителността, която ни заобикаля, върху плашещите и отрезвяващи с натуралистичността си и близостта си обекти.

Една част от авторите представят творби, които са специално подготвени за тази изложба. В експозицията отново участват и българи, живеещи и работещи в чужбина – Ева Давидова (САЩ), Сашо Стоицов (САЩ), Ергин Чавушоглу (Англия), Албена Михайлова (Швейцария). Любопитно е и участието на българина с английски произход Гордън Картър. Той е влюбен в България и твърди, че това, което е видял тук като изкуство и култура, е станало причината да приеме българско гражданство и да остане завинаги.

В рамките на тазгодишното събитие специален гост е Марк Гльоде –  куратор за видео и фотография  на престижния фестивал Арт Базел – 2008. Той ще представи своя селекция на чужди  автори след приключването на конкурсната изложба в Баня Старинна. Това е възможност за нашите художници да бъдат поставени в малко по-различен контекст и желание да се усети духа и атмосферата на един от най-престижните панаири на изкуство в света.

На закриването на изложбата, което ще е в края на юли, ще бъдат връчени три награди. В журито са изкуствоведите Елисавета Мустакова и Димитър Грозданов (постоянни членове), както и Катрин Сариева, Димитър Чолаков и Младен Младенов.

Важна част за проекта е издаването на каталог с подробна информация за художниците и CD с  допълнителни материали.

Сподели в: