45 спасени от грабеж ценни книги в изложба в Националната библиотека

На 4 октомври 2016 г., вторник, от 11:00 ч. в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде открита изложба на 45 спасени от грабеж ценни книги. Те са част от голям обем (91 тома) книги, иззети от частно лице и предоставени на институцията след съдебно решение.

Редките издания са иззети през 2013 г., като първоначално шуменската полиция тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Някои от книгите са предлагани на цена от 2000-3000 лева.

Заловеният от МВР търговец се е опитвал да подкупва служители на различни библиотеки да му съдействат за изнасянето на конкретни издания, за които е имал поръчки от колекционери.

Посетителите на изложбата ще могат да видят старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори. Особен интерес представляват четири ръкописа – на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски език.

Една от любопитните за публиката книги е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски. Преди време тя добива популярност като „Тефтерчето на Раковски“ по аналогия с това на Васил Левски, като се смяташе за сериозно доказателство за принадлежността на революционера към масонството. Вдъхновен от ценността на изданието български адвокат финансира отпечатването на фототипно издание, „преведено” на съвременен български език. При сравнение на ръкописа с автентични ръкописи на Раковски експерти от Националната библиотека потвърждават фалшификацията. Ръкописът е препис от печатно издание от началото на 20 век. На изложбата ще можете да видите и скандалния ръкопис, и неговото издание.

Изложбата е поредна инициатива на директора на Националната библиотека доц.Красимира Александрова. Експозицията ще може да бъде разгледана до 30 октомври.

Сподели в: