45 години Хор на софийските момчета – юбилеен концерт „На крилете на младостта”

СТОЛИЧНА ОБЩИНА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ФОНДАЦИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ
НДК – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД

44-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
24 май – 27 юни 2013 г

„Годишнини”
45 ГОДИНИ
ХОР НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА
Юбилеен концерт
„На крилете на младостта”

диригент – доц. Адриана Благоева
съпровод на орган – Атанас Атанасов
солисти:
Ралица Ралинова, сопран
Владимир Гегов, баритон
Ясен Зердев

18 юни (вторник), зала „България”
19.00 часа

Програма

С. Прокофиев
МНОГАЯ ЛЕТА

Й. Чешмеджиев
БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ

Н. Кауфман
ЛОПА ТРОП

П. Крумов
ПРИКАЗКА

Ф. Павлов
ВЕСЕЛ ДЖАЗ

П. Стайнов
ЩО МИ Е МИЛО

М. Букурещлиев
ГАНКИНО ХОРО

П. Льондев
ЛАЛУГЕРОВА СВАТБА

П. Чесноков
ВЕЛИКО СЛАВОСЛОВИЕ

Й. С. Бах
ХОРАЛ ОТ КАНТАТА 14
съпровод на орган – Атанас Атанасов

Фр. Шуберт
GLORIA ИЗ МЕСА СОЛ МАЖОР
солисти:
Ралица Ралинова, сопран
Владимир Гегов, баритон

Х. Л. Морено
CANTATE DOMINO
спиричуел – аранжимент Г. Стрезов
OH, HAPPY DAY
солист: Ясен Зердев

* * *

Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ" е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 година. Диригент от създаването му до 1989 е Лиляна Тодорова. От 1989 диригент на хора е доц. Адриана Благоева. Под нейно ръководство хорът развива активна концертна и звукозаписна дейност в страната и чужбина и печели редица престижни награди.
Традиционни са Коледните и Великденските концерти на състава, както и участията в редица национални музикални форуми. Репертоарът на хора е разнообразен. Много наши композитори пишат песни специално за него. Освен българска музика, /включително фолклор и ортодокс/, се изпълняват произведения от различни музикални стилове и жанрове от ХIV век до наши дни.
БНР и БНТ разполагат с много записи на Хора на софийските момчета. От 1993 до сега съставът има издадени девет самостоятелни компактдиска и участия в още осем съвместно с други изпълнители.
Под диригетството на доц. Адриана Благоева Хорът на софийските момчета печелил една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от седем международни хорови конкурса.
На 1 ноември 1997 година А. Благоева създава към състава Младежка формация. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.
Хорът на софийските момчета е носител на Сребърна, Златна и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България, на Златен плакет на Българския хоров съюз, Почетен плакет на Министерството на културата и специални грамоти на Столичната община за принос към българската култура. Съставът е носител и на престижната награда „Музикант на годината” за 2002 година в категорията „Активна творческа дейност”, присъждана от предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио.
Хорът на софийските момчета е изнасял концерти с голям успех в Русия, Сърбия, Гърция, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Словакия, Молдова, Унгария, Швейцария и Япония.

доц. Адриана Благоева

Адриана Благоева завършва НМА „П. Владигеров” със специалност хорово дирижиране при проф. Ана Белчева. Работила е с детски, женски и смесени хорове. От 1989 година е диригент на Хора на софийските момчет, а през 1997 създава Младежката формация към състава.
А. Благоева е носител е на специалната награда за диригентско майсторство от І-я международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 година. Под нейно ръководство Хорът на софийските момчета са концертира с голям успех в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Словакия, Унгария, Молдова и Япония.
Диригентката редовно участва в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.
Адриана Благоева е доцент по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в София.

Сподели в: