„40 години плодове на душата” – рецитал на Мариана Еклесия

"Исках целият свят да е събран в залата" – това желание изказа Мариана Тинчева Еклесия след своя рецитал със самостоятелна изложба в залата с гигантските кристали на Националния музей „Земята и хората” в средата на октомври.
„Защо?” – попитаха я посетители от първия ред. „Защото под купола на този огромен земен дом в продължение на 90 минути цареше мир, любов, радост – плодовете на душата ми, които искам да подаря на всички хора!”

40 години плодове на душата” бе нарекла своята изява в средата на октомври, в която се представи с 20 поетични откровения в три цикъла: „Лирични изповеди” „Българска рапсодия” „За Тебе, Господи!” Музиката за пиано от Бетовен, Шопен, Веселин Стоянов, изпълнена от именитата проф. Снежана Барова, изцяло хармонираше със стила на поетичните послания, които Мариана отправи към повече от сто посетители и гости тази вечер. За нея инж. Георги Гетов от дневен център за хора с увреждания „Усърдие” сподели: „Всичко беше перфектно, прекрасно, наслада за душата…” А Ирина Христовска беше написала своето послание: „Мила Мариана, продължавай да извайваш душите ни, както изкусно ваеш дървото, бронза и словото…”

Мариана Тинчева е завършила Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с паралелен курс „Основи на дипломацията”. През 1994 г. приема духовно име Еклесия, което значи църковна и от тогава с него се подписва при публикуването на статии и сборници. В творческата й биография се вплитат паралелно 11 книги с поезия, проза, публицистика и осем самостоятелни изложби от бронз, дърво, камък. 55 от своите експонати тя показа в музея и за тях Жени Димитрова сподели: „Не зная как е възможно човек да съчетава в себе си толкова дарби: майстор на словото, прекрасни пластични фигури, които „говорят”. От 2010 г. Мариана е член на Клуба за литература, наука и изкуство в Атина, Гърция. Авторката предвижда нови изяви чрез слово и изложби в различни салони на столицата и страната, защото иска да отправи своето живо послание към хората – да вярват, че Бог ги закриля, ако те да се обичат по братски! 

Сподели в: