4 истории на жени и италиански рецепти в романа "Клуб Умбрийска вечеря"

На книжния пазар в началото на август излезе романа "Клуб Умбрийска вечеря" от Марлена де Бласи (Издателство "Слънце", преводач Мария Михайлова, Обем: 352 стр., корична цена: 14:00 лв.).

Четири красиви жени, любов към хубава храна, истински житейски ценности, италиански готварски рецепти и традиции – това са част от нещата, които ни предлага романа на американската писателка Марлена де Бласи. Тя е омъжена за венецианец и в момента живее в Орвието. Работила е като готвач, журналист, консултант по храни и вина и критик на ресторанти. Марлена и съпругът й организират гастрономически обиколки в Тоскана и Умбрия. Тя е добре позната на българските читатели с книгите си „Хиляда дни във Венеция“, „Лято в Сицилия“, „Любов в сърцето на Италия“, „Хиляда дни в Тоскана“.

Още за книгата:

В новия си роман Марлена де Бласи пренася читателите си в областта Умбрия, за да им разкаже четири истории – на Миранда, Нинуча, Паолина и Джилда. В книгата има още менюта и рецепти, свързани с кулинарните традиции на Умбрия.

Четирите жени, свързани една с друга чрез култура, кръв, традиции, състрадание, съпричастност и обич, се срещат всеки ден в една запусната каменна къща сред хълмовете над Орвието. Това е техният „Умбрийски кулинарен клуб“. Срещат се всяка седмица, за да готвят и да се хранят, да пият вино и да разговарят. Докато преминават през кризи, трудности и редки мигове на несмущавана радост, има една завършена, ясна и нетленна мъдрост, която ги поддържа: „Готви вкусно, хапвай добре и разговаряй с хората, които обичаш“.

„След като отидох да живея в Орвието и се сприятелих с жената, която оглавяваше клуба, мина доста време, преди тя да рискува и да ми направи място на масата. Бях единствената „чужденка“, но скоро станах една от тях  – можех да готвя, да слушам, да наблюдавам, да уча и да показвам някои от своите собствени похвати на останалите“ – казва авторката. „Това, което Миранда каза една вечер, може би дава най-добра представа за „Умбрийския кулинарен клуб“: „Не знам какво повече щях да науча за смисъла на живота, ако бях отишла по-надалеч от осемте километра, които делят мястото, където съм родена и прекарала целия си живот, и мястото, на което съм тук. Мисля, че където и да бях отишла, щях да открия вас. Души като вас. Ние сме великолепно еднакви. Не само ние петте, а всички жени.“

Марлена де Бласи описва какво готвят и с какво се хранят нейните героини така, че читателят закопнява да се пренесе там – сред самуните току-що изпечен хляб, омаята от подправки, кехлибарения зехтин и гъстото червено вино, което оставя следи по зъбите. Като поднася изобилни подробности за традиционната умбрийска кухня, авторката ни потапя в истории за вярност и предателство, за любов и страх от любовта, за задружност и самота, за вечната младост и остаряването. Истории за мъжете, смъртта, мафията и Църквата. В тези истории смъртта съществува, но тя не е драма, а част от живота. Остаряването е тежко, но си има своите положителни страни. А любовта е противоречива – хем болезнена, хем вдъхновяваща, каквато я познава всяка една жена.

Клуб „Умбрийска вечеря“ е като топъл зехтин за женската душа. Макар че действието се развива в 21-ви век, историите събуждат носталгия по едно отминало време, когато храната се е приготвяла по различен начин. Пастата се вари в мляко или вино, а не във вода, доматите се сервират ей така, без нищо, дори без босилек – само напечени от лъчите на слънцето, а маслините се берат ръчно, за да не се развали качеството на зехтина.

Мъдростта в историите на четирите умбрийки и тяхната „чужденка“ е женска и земна. Ако човек страда, сготви му и го нахрани – не е нужно да правиш повече. Това, че си заедно с друг, не те избавя от самотата. Всеки може да си измисли минало, за да живее спокойно, но в крайна сметка идва момент, когато трябва да се научи да прощава, за да продължи напред. Ето такива са умбрийските мъдрости. Четирите жени, които ги споделят, са непоклатими като древноримски богини, а прозренията им са вечни като умбрийските кулинарни традиции и простички като съставките на умбрийската кухня – хляб, зехтин, вино и подправки.

Откъс от книгата прочетете тук.

Отзиви:

„Великолепните образи и апетитните рецепти на Марлена де Бласи ви отвеждат право в сърцето на Италия и в душите на италианците.“(Адриана Триджиани, авторка на „Жената на обущаря“)

„Марлена де Бласи знае как се пише романтично за истинския живот… Страстите, разочарованията и надеждите на всяка от жените майсторски са описани в тази земна прослава на „мъничките наслади“ от живота.“ (Сидни Морнинг Хералд)

„Очарователнo, удивително, наситено… Марлена де Бласи пише за храната с такава апетитна наслада… Но най-хубавото е, че жените разказват на Де Бласи историите на своя живот: истории, които, споделени, изграждат великолепна част от социалната история.“ (Рийдърс Дайджест)

„Жизнеутвърждаваща радост от храната и приятелството… Марлена де Бласи подробно описва ястия, които тя и четири нейни съседки италианки приготвят заедно всяка седмица, разказва историите, които споделят помежду си за живота, и своите любовни преживявания.“ (Гуд Хаускийпинг)

„Забележителни истории за остаряване, изоставяне, изгубена любов и мафиотски вендети, преплетени с чудесни рецепти на автентични ястия.“(Вив Гроскъп, Ред Магазин)

Сподели в: