35-годишнина на галерия Шипка 6

Вчера, 12 юли 2007 г., от 18 часа в центъра за съвременно изкуство „Шипка” 6  се откри Националната изложба „Скулптура”, както и Приложната изложба „Без граници”, посветени на 35 – годишнината от откриването на галерията.

Националната изложба „Скулптура” е ежегодна. Тази година в нея са представени 84 творби на 62 автора от различни възрасти, които представят разнопосочни тенденции в развитието на съвременната българска скулптура. Скулптурите са изработени от дърво, камък, бронз, гипс и нетрадиционни материали.

Изложбата не е подчинена на определена тема. По традиция, всяка година се представят автори с кръгли годишнини, които са и своеобразни „Почетни участници”. Тази година това е скулпторът Владимир Гиновски, който чества своята 80-годишнина. Той е автор на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София. Авторът участва в изложбата с творбите си: „Портрет на Борис Ангелушев” и „Мировата майка”.

За втора година проф. Богомил Николов прави изложбата още по-специална, реализирайки в нейните рамки своя кураторски проект ”Неметални медални обекти” – медали и плакети на 25 автора от различни възрасти, някои от които – студенти от Националната художествена академия.

Изложбата ще продължи до 30 юли.

Снимки:
1. "Оплакване" – Димитър Сотиров
2. "Мировата майка" – Владимир Гиновски
3. "Другият гълъб" – Даниел Манолов

Сподели в: