3-дневна работилница за писани яйца в Националния етнографски музей

От 7 до 9 април 2015 г. в зала № 19 на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър  І”,  Царския  дворец) всеки ден ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни техники за изписване.  

Под ръководството на Светла Ракшиева и Иглика Мишкова всички желаещи ще могат да се обучават да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. На  9 април –  Велики четвъртък, в ателиетата ще вземе участие и чешка майсторка на писани   яйца  –  Ярослава Минчева, която ще представи чешки  традиционни техники и стилове за изписване и украса на великденски яйца. 

Ателиетата ще работят на 7 и 8 април (вторник и сряда) от 10:00 до 17:00 часа, а на Велики четвъртък – от 10:00 до 14:00 часа. Продължителността на заниманието е  един  час.  Капацитетът на  залата е до 40  участници в едно занимание. Канят се всички  желаещи да участват да си  донесат по  2  –  3  сварени яйца, които да изпишат и отнесат със себе  си. Останалите  материали  и  инструменти, както и модели, ще бъдат осигурени от организаторите.На разположение като материал за работа ще има и кухи яйца. 

Цена за участие в ателиетата  – 2 лв., на касата за билети на Етнографския музей  – пл. „Княз Александър І” . 
Заявки и записвания за участие в ателиетата се приемат  само на телефон: 02/805 26 17. 

Прочетете още:
Великденска изложба – икони на
Пролетен фестивал-базар на изкуствата и занаятите

 

 

 

                                          

                                                                         

                                                                              

                                                                                                                              

Сподели в: