3 дискусии от София филм фест: "Документалното кино в търсене на справедливост"

Новата платформа за дискусии платформа за дискусии в рамките на София Филм Фест 2015

„Документалното кино в търсене на справедливост“ е платформа за дискусии, организирана в рамките на 19-то издание на София Филм Фест. Филми като „Образът на мълчанието” на носителя на Оскар Джошуа Опенхаймер, „Относно насилието” на Йоран Олсон, „Война в изкуството” на  Марко Вилмс и Citezenfour ( филмът за Едуърд Сноудън) носител на тазгодишния Оскар в категорията си, ще представят актуалната картина на политически и социални ситуации на протест, конфликт и борба с насилието.

Тази година документалната селекция на София Филм Фест включва няколко модула – Документален конкурс, програма Извън конкурса, избрана програмаот фестивала “Милениум” (Брюксел), както и филми от платформата за радикално и независимо документално кино CinemaPolitica. По-голямата част от заглавията са политически и социално ангажирани – на фокус са социалните проблеми, политически конфликти и режими в третия свят, бежанци и проблеми на интеграцията, окупационни движения, маргинални групи, останали в периферията на общественото внимание.

Дискусиите за новото документалното кино, създадено през последната година, ще представят и способността на журналисти, режисьора и аткивисти да говорят на кинематографичен език от името на гражданското общество. Целта на дискусиите,  в тази връзка е да се мотивира публиката да мисли критично по актуални обществени проблеми, които засягат живота на всеки от нас.
Платформата включва четири дискусии, чиято цел е да фокусират вниманието към документалното кино като двигател на социална промяна.

Дискусиите от „Документалното кино в търсене на справедливост” са както следва:

11 март, сряда, 16:00 зала МАТТИ'Д
Cinema Politica: документалното кино в търсене на справедливост“
с участието на Светла Търнин, Шон Макалистър, Светослав Драганов, Борис Чеширков – говорител на ВКБООН, Харалан Александров

12 март, четвъртък, 13:30, зала МАТТИ'Д 
„Изкуство – травма и терапия“ с участието на Миха Чернец, Митко Новков, проф.д.изк. Петър Цанев, Сдружение Дете и пространство

13 март, петък, 16.30, зала МАТТИ Д 
„Военна журналистика и документалистика“ с участието на Шон Макалистър, Елена Йончева, Георги Кожухаров, Димитър Кенаров, Георги Тотев, Ранобудните студенти.

Прочетете още:
Още два световни хита в програмата на 19-ия София Филм Фест

Български филми в програмата на 19-ия София Филм Фест

София Филм Фест посвещава специална програма на продуцента Карл Баумгартнер – Бауми
Спечели един от 5-те Златни билета за София Филм Фест

Сподели в: