3 български филма участват в Седмицата на независимото кино в Ню Йорк

За първи път български филмови проекти участват в най-престижния международен форум за ко продукции в САЩ – “Independent Film Week”, който ще се проведе от 17 до  22 септември, в Ню Йорк. В селекцията са включени филимте “Нанук” на Милко Лазаров, “Рибена кост” на Драго Шолев и “Възвишение” на Виктор Божинов. Те са представени от "София Индипендънт Филм Фестивал", чийто създател и творчески директор е Жана Караиванова.

Форумът е място за истински находки за киноиндустрията със своите 160 творби в развитие, които се представят в рамките на Седмицата всяка година. Селектираните проекти са оригинални и провокативни, с широк спектър от бюджети, жанрове и смисли (повече информация: http://www.ifp.org/press/ifp-announces-2016-project-forum-film-slate/#.V57M1kZ97IX).

Програмата му се състои от две секции: No Borders (сценарии за пълнометражни филми в различни етапи на развитие, кратки и дълги  сериали, както и игрални и серийни продукции  в пост-продукция) и Spotlight – секция за  документални филми и документални поредици в развитие.

Не-американски проекти могат да кандидатстват за форума само чрез своите международни партньори сред които от тази година е и "София Индипендънт Филм Фестивал".

“С голяма радост и амбиция ще представя проектите пред продуценти, финансисти, фестивални, директори и артисти от Америка и цял свят. Поздравявам ги, че селекционерите се спряха на тях – познавам добре сценариите и режисьорите им и вярвам в техния потенциал. Заедно с партньорите ми от “Independent Filmmaker Project (IFP) сме решени да отворим пътя за можещите български кинематографисти към първи Оскар за родното кино” – казва Жана Караиванова.

Още за форума:

Седмицата на независимото кино се провежда и организира от Independent Filmmaker Project ( IFP) – най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Българското участие е плод на ексклузивното партньорство сключено през април 2016 г. от Жана Караиванова в Ню Йорк, между София Индипендънт Филм Фестивал и Международния форум. Между останалите партньори на форума са Берлинале Сънданс и  Торино филм лаб Участието на българските проекти е спонсорирано от партньорите на фестивала “Зайтгайст Венчърс”.

Създаден  през 2010 г., Фестивалният форум на IFP  включва над 100 американски и международни, фестивални селекционери  и мениджъри, включително представители от Берлин, Кан, Full Frame, Hot Docs,  Ню Йорк Филм Фестивал, New Directors, Ротердам, Сламданс, Сънданс, SXSW, и Tribeca, които го посещават всяка година, за да са сигурни, че ще намерят нови продукции и първи ще открият нови таланти по време на Седмицата на независимото кино.

Тази седмица е мястото, където режисьори, художници и разказвачи на завладяващи кино истории пресичат своите пътища с хора, които им помагат  да движат проектите си напред. Творците получават финансиране, консултации, дистрибуция и възможности за участия в международни фестивали. Представителите на световната кино индустрия откриват нови таланти и идеи. По време на Седмицата на независимото кино, международните участници и зрителите на Ню Йорк получават възможност да видят едни от най-авангардните нови  кино продукции на голям екран.

На снимка 1 – Драго Шолев
На снимка 2 – Виктор Божинов
На смика 3 – Милко Лазаров

Сподели в: