3 актриси влизат в "Гръцко кафе"

На 28 януари, от 19:00 ч. в столичния клуб "Карусел" ще се състои премиерата на "Гръцко кафе" от Катерина Хапсали (Издателство "Колибри"). Това е  блестящ, ловко извезан роман, който казва нещата в прав текст – смислено, вкусно и безпощадно.

В програмата:

Димитър Шумналиев ще представи авторката – журналистката Катерина Хапсали, която все по-често определя себе си просто като „човек на думите”.

Три прекрасни български актриси – Биляна Петринска, Стефания Колева и Мариана Жикич, ще ни потопят в дебрите на тази съкровена изповед, която приканва към размисъл, но и към разговор – за нашата обреченост да сме СВЪРЗАНИ. А издателство „Колибри” с удоволствие ще сподели ролята на домакин на събитието с клуб „Карусел” в столицата. Водещ на събитието: Светлозар Желев.

По думите на Шумналиев, „Гръцко кафе” директно влиза в балканската литературна съкровищница. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, този разказ дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, древни сблъсъци и стереотипи.

„Гръцко кафе“ е модерен, виртуозно изплетен разказ за Балканите, за границите на Балканите, парадоксално свързващи и разделящи техните обитатели. Писателката завихря в причудливо безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, огнени страсти на жилави мъже и жени и горди жестове, чиято ценност се измерва с белези от рани. Блестящ притчово-песенен роман, писан сякаш от утробата – една покъртителна изповед на Майката пред Сина, който ще продължи не само нишката на живота, но и на разказа.

Катерина Хапсали завършва икономика и испански език в САЩ, но се връща в България. От 2000 г. работи активно като журналист, макар че предпочита по-широкото определение „човек на думите” и неслучайно работи върху докторантура по философия. „Гръцко кафе“ е дебютният ѝ роман.

Място: ул. „Георги С. Раковски” 108

Прочетете откъс от романа тук.

Сподели в: