25 нови графики в изложбата „Градините на Мирό”

25 нови графики на Хуан Мирό от колекцията на френското литографско „Ателие Мурло” допълват експозицията „Градините на Мирό”. Изложбата продължава до 19 февруари на Оборище 10.

Повторното удължаване е продиктувано от огромния интерес на българската публика към творчеството на каталунския сюрреалист Хуан Мирό. Рекорден брой посетители са видели изложбата през първия месец от откриването – по данни на Галерията над 6 000 души досега.

Произведенията са създадени от Хуан Мирό през 1972г. и 1974г. в малък тираж от 150 литографски отпечатъка. Абстрактните композиции се отличават с ярките, наситени цветове и специфичен вътрешен композиционен ритъм. В тях могат да бъдат открити забавни зооморфни елементи или геометрични форми.
Всички оригинални графични творби са създадени от Мирό като част от специално луксозно книжно издание. То е подготвено и отпечатано в няколко поредни тома със съдействието на графичното „Ателие Мурло” и Maeght Éditeur.

Паралелно с експозицията на един от най-великите модернисти на 20 век – Хуан Мирό, арт салонът се присъедини към глобалната премиера на „точките” на британския концептуалист Деймиън Хърст, която се откри едновременно в 12 галерии по света на 12 януари. Картините са изложени на втория етаж в Галерията до 10 февруари.

„От няколко месеца целият свят говори и очаква глобалната премиера на „Точките" на Деймиън Хърст в 11 локации по целия свят. Галерията за модерно изкуство реши да се включи в тази инициатива и да покаже първата графична серия точки – гравюра върху дърво, създадена специално за Галерията за модерно изкуство през 2010 година от Деймиън Хърст”, каза Деница Атанасова – Гергова.

Още по темата:

Уникалната колекция "Точките" на Деймиън Хърст с премиера в 11 галерии по света

Изложба "Восъчна феерия – батик" на Златка Бобева

Сподели в: