25 милиона безплатни песни пускат в Интернет

Мрежата за файлов обмен QTrax ще предостави безплатно за сваляне през интернет 25 милиона песни от водещите звукозаписни лейбъли, съобщава Таймс, цитиран от TechNews и БГНЕС. Потребителите ще свалят колкото искат музикални парчета, които ще бъдат със защита от копиране.

Песните ще могат да се прослушват на MP3 плеъри и да се съхраняват неограничено дълго време на компютъра, но не и да се презаписват, според Асошиейтед Прес. Бизнес моделът на QTrax се базира на приходи от реклама, чрез които мрежата ще се разплаща с лейбълите. Реклама на страниците на услугата ще поместят гиганти като Microsoft, Ford и McDonald’s. QTrax е инвестирала 30 милиона долара в създаването на новата услуга.

Мрежата стартира през 2002 г., но само след няколко месеца е закрита, заради опасност от съдебни спорове. Популярната уеб услуга Last.fm също лансира подобно предложение за потребителите на базата на договори с лейбълите. Услугата позволява безплатно прослушване до три пъти на произволна песен от многомилионната база, като се предвижда и неограничен брой прослушвания.

Сподели в: