22-годишен българин представи втора книга на официална премиера в Берлин

 Две книги от22-годишния автор – ето какво привлича Българския културен институт в Берлин, за да покани Александър Шпатов да представи новия си сборник „Разкази под линия”  в столицата на Германия. Книгата излезе от печат в началото на април и премиерата вчера в  Берлин бе нейното първо и официално представяне пред публика. На нея гост бе и редакторът на сборника – Георги Господинов, който днес също ще има четене в германската столица.

Сборникът със заглавие „Разкази под линия” предлага няколко смели литературни решения.

На първо място двадесетте истории са разказани изцяло като бележки под линия към определен текст, т.е. те буквално са разкази под линия. Александър Шпатов обяснява защо е подходил по такъв начин в надслова на книгата – „един разказ няма сили да обхване големия текст на живота – той има сили единствено за това да бъде някаква бележка към него и да върви по някаква си своя пътечка, встрани от асфалта на действителността”.
Наред с това разказите нямат заглавия над текста – в съответствие с идеята за разказ под линия, те носят единствено номерацията на съответната бележка.
На трето място следва да споменем оформлението на корицата, дело на известния график Димитър Келбечев. Прасето в рамка на фона гора от небостъргачи на практика се явява илюстрация към последния разказ от сборника. С други думи – за да може човек да разбере какво точно е изобразено на корицата, то той трябва да стигне до края на книгата.

Колкото до самото съдържание на разказите, това са свежи градски истории за живота около нас, за задръстванията, футбола, интернет, моловете, абитуриентските балове, заминаването на Запад, книгите в кашони от банани, поднесени с достатъчно хумор, свежест и безкомпромисно въображение.

За себе си Александър Шпатов казава, че не е „майстор на перото”, защото пише на Word. Неприлично младата му възраст (поне за стандартите на нашата литература) според него би трябвало да се възприема не толкова като повод за снизхождение, а като гаранция за едно свежо и добре проветрено отношение към писането.

Завършил е Американския колеж, випуск `2004, а в момента учи право в Софийския университет. За първия му сборник с разкази „Бележки под линия“ получава наградата за най-добра първа книга на годината „Южна пролет“ 2006. Редактор на рубриката „На гърба на класиците“ в сайта „Литературен клуб“, дълго време е част от екипа на „Часът на Милен Цветков”, доброволец на олимпиадата в Атина, член на екипа от предизборния щаб на Мартин Заимов. Обича София, футбола, лятото на морето и добрата българска литература

От днес новият му сборник „Разкази под линия” (Издателска къща Жанет 45) ще може да бъде намерен в книжарниците.

Сподели в: