21 живописни творби на Ани Трингова ще бъдат показани в София

Изложба  живопис на Ани Трингова (1947 -1998) ще бъде открита на 9 декември 2008 г. в столичната галерия – книжарница "София Прес" (ул. “Славянска” 29).

Ще бъдат представени  21 живописни творби на художничката, някои от които за първи път ще бъдат показани пред публика.
В нейното творчество откриваме пълно съответствие между емоция и живопис. И в по-ранните и в по-зрелите й картини, в бележките и плановете за нови работи, които е оставила след себе си, авторката е успяла да внуши, че онова, в което влага цялата си енергия, е непреходно. Пейзажите и композициите, които зрителят ще има възможност да види, трептят от звуци и усещания, не само заради влиянието на немската експресивна школа. Особеността и отделността на изкуството на Ани Трингова е плод на смислен и същностен диалог с живота, на висок вкус  и умение да  превърне скъпоценно време в живописни мечти.

По волята на Екатерина Трингова, майка на художничката, средствата от изложбата ще бъдат дарени за благотворителност.

Изложбата ще продължи до 19 декември 2008 г.

Ани Трингова е родена през 1947 г. в София, в семейството на художника Константин Трингов. През 1973 г. завършва Художествената академия в Берлин при проф. Арно Мор, Баух и Шрайбер. Завръща се в България. Заедно със семейството предприема голямо творческо пътешествие в Италия, Франция, Австрия, Унгария. Приживе реализира следните самостоятелни изложби – 1980 – галерия "Раковски” 108 – София, 1982 – Немски културен институт – София и 1984 – Берлин, Германия. Има участия в множество общи и национални художествени изложби. Нейни творби са притежание на НХГ – София, ХГ – Казанлък, ХГ – Стара Загора, ХГ – Добрич, ХГ – Кърджали, както и на частни колекции в България и чужбина.
   
До смъртта си през 1998 г. работи в областта на илюстрацията, графичния дизайн и живописта.

Сподели в: