21-ви международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. "Variety" с 50-те световни топ-фестивала като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, ще се срещне за 21-ва поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости – в София през март месец ще бъдат представени най-актуалните творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване на 21-ия София Филм Фест е на 9 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще "подгрее" фестивала от 1 март. Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Представяме на вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2017:

За 15-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Сред конкурсните филма са:

* "Безбог" ("Godless", 2016) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
* "И после светлина" ("Light Thereafter", 2017) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов
* "Христо" ("Hristo", 2016) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов
* "Сняг" ("Snow", 2017) – Турция, режисьор Емре Ердогду
* "Moon Dogs" (2016) – Великобритания, режисьор Филип Джон
* "Къща без покрив" ("Haus Ohne Dach", 2016) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф
* "Реквием за госпожа Й." ("Requiem for Mrs.J", 2017) – Сърбия, режисьор Боян Вулетич

София Филм Фест се открива на 9 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – "Белгийският крал". Мащабната копродукция между Холандия, Белгия и България имаше своята премиера в конкурсната програма "Хоризонти" на най-стария филмов фестивал в света – Венецианският. Филмът почти изцяло е заснет в нашата страна, като български продуценти са Арт Фест – Мира Сталева и Стефан Китанов. В главната роля е актьорът Петер Ван ден Бегин ("Петият сезон"). Останалите роли се изпълняват от Брюно Жорис ("Петият сезон"), Титус де Воогт ("Steve + Sky") и Люси Дебе ("Melody"). Нина Николина играе българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. В "Белгийският крал" участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев", квартет "Славей" и други.

Изминалата 2016 година доказа за пореден път от какво голямо значение за развитие на родната киноиндустрия е участието на България в международни копродукции – това е прекрасна възможност за страната ни да бъде представена на филмови фестивали от световна величина. Пример за такъв филм, представен в конкурсната програма "Особен поглед" в Кан, е "Кучета" на румънския режисьор Богдан Мирика, Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда "София – град на киното". Режисьорът лично ще представи пред българската публика най-новия си филм "Сиераневада", както и още две свои творби – "Аврора" и легендарният "Смъртта на господин Лазареску".

В рубриката "Големите награди" традиционно включваме филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са "Аз, Даниел Блейк" на Кен Лоуч; "Тони Ердман" на Марен Аде; "The Woman Who Left" на Лав Диаз; "It’s Not The Time of My Life" на Саболч Хайду, който ще бъде представен лично от неговия режисьор, актрисата Оршоя Тьорок-Илеш и продуцента Андраш Мухи; "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки" на Юхо Куосманен и още много други.

Сред гала-премиерите на 21-вия София Филм Фест ще бъдат още и най-новия филм на Паоло Вирдзи "Лудетини" ("Like Crazy"), както и продължението на прочутия документален епос "Походът на императорите" – "Императорът" ("L’empereur") на Люк Жаке.

В "Киното днес – големите майстори" отново ще зарадват публиката най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като "Рай" на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16); "Франц" (Frantz) на френския майстор Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16; "Другата страна на надеждата" (The Other Side of Hope) – най-новият филм на легедарния финландски режисьор Аки Каурисмаки ще бъде представен в България непосредствено след премиерата му в програмата на Берлинале ’17; "Сладки сънища" (Sweet Dreams) на Марко Белокио, "Непознатото момиче" (The Unknown Girl) на братя Дарден, "Земя на боговете" (Dev Bhoomi) на Горан Паскалевич, също ще се срещнат с публиката у нас след като привлякоха вниманието на зрители и киноспециалисти в Кан, Торонто и други престижни фестивали по света. Прочутият сръбски режисьор ще бъде един от специалните гости на София Филм Фест 2017.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център G8, Зала "Славейков" на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет "Св.Климент Охридски", кино "Влайкова", CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

Пълната програма на събитието, подробна информация за кината, филмите и гостите могат да се открият на сайта на фестивала.

Сподели в: