“2001: Космическа одисея” с ексклузивни прожекции на Киномания

Сред акцентите, които не бива да пропускате от тазгодишната „Киномания”, е специалната премиера на един класически филмов шедьовър, който през 2008-а празнува своята 40-годишнина – „2001: Космическа одисея” на Станли Кубрик. Единственото копие от този филм, одобрено за показ от вдовицата на режисьора – Кристиане Кубрик и компанията, носител на правата – “Warner Bros.”, което се показва на най-престижните кинофоруми по случай годишнината от премиерата, ще има ексклузивна прожекция в рамките на Киномания.

“Одисеята” на Кубрик е от онези филми, които звучат актуално и с днешна дата. Уникалната визуална стилистика на филма е провокация и за вкуса на модерната публика – неслучайно филмът е удостоен с “Оскар” за визуални ефекти през далечната 1969 г. “2001: Космическа одисея” е носител на 2 награди БАФТА – за операторско майсторство и сценография. Това е един от най-великите филми в историята на кинофантастиката заради съчетанието от строга научност, изключителни специални ефекти, провокативна визия и почти мистичен завършек, касаещ мечтите на хората.

В основата на сюжета е разказът на Артър Кларк – „Стражът". В него космическа експедиция до Луната открива на нея странен предмет, наречен "Монолитът", който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Кларк пренася мястото на Монолита в орбита около Юпитер, въвежда в повествованието компютърния интелект ХАЛ 9000 и по внушение и идеи на Кубрик разработва края на сюжета като изследване на превръщането на човека в свръхсъщество. Така двамата създават заедно сценария, който повдига въпросите за еволюцията на хората и за същността на изкуствения интелект, чието въплъщение се явява суперкомпютърът ХАЛ 9000. Само преди няколко месеца учени от водещи университети като Оксфорд, Сейнт Андрюс и Кинг’с Колидж в Лондон обявиха "2001: Космическа одисея" за научнофантастичния филм с най-реалистично виждане за бъдещето на човечеството. Още едно доказателство, че този филм не може да бъде подминат.

А ето и самите прожекции:
11.11 –19.00 ч. в кино Одеон
13.11 – 20.00 ч. в Дом на киното
14.11 – 19.00 ч. в Зала 1 на НДК

* * *

Стартира 22-рото издание на Световната кинопанорама Киномания

Сподели в: