200 пъти "Хъшове" по Иван Вазов – спектакъл на Александър Морфов, посветен на Петър Попйорданов

Участват:

ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ДЕЯН ДОНКОВ, РУСИ ЧАНЕВ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, РЕНИ ВРАНГОВА, ВАЛЕНТИН ТАНЕВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ХРИСТО ПЕТКОВ, ПЛАМЕН ПЕЕВ, ТЕОДОР ЕЛМАЗОВ, ЕВГЕНИ БУДИНОВ, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, ДАНИЕЛ АНГЕЛОВ, ДАРИН АНГЕЛОВ, ДАНИЕЛ РАШЕВ и др.

Сценография и костюми ЕЛЕНА ИВАНОВА

През 1904 г.с пиесата „Хъшове” започват представленията на Народния театър.

През 1954 г. с „Хъшове” се чества петдесетгодишнината му.

През 2004 г. в юбилейния 100-тен сезон на театъра „Хъшове” е отново на сцена със спектакъла на Александър Морфов.

На 24 май 2013 г. „Хъшове” отбелязва 200 –тното юбилейно представление.

Близко до гениалното е това произведение на Вазов. По един великолепен начин то съчетава ниското и високото. Тази повест много неправилно се тълкува през всичките години. Това е едва ли не една ода за българските революционери, българските емигранти – опоетизирани, патетизирани, офалшивени. А като четеш „Немили-недраги", виждаш, че това са едни мерзавци, бандити. Едни симпатични нехранимайковци, хашлаци, които в крайна сметка умират всичките до един за България.

Искахме хъшовете да бъдат показани във всичките им измерения ­- положителни и отрицателни, нищожни и велики, да няма еднозначно поведение. Във всяка една ситуация те са и подлеци, и герои едновременно. Много трудно е да избереш, кой да оцелее – ­ти или твоят приятел. Това е дълбоко трагичен избор. Това не е сблъсък на отделни характери, това е сблъсък между човека и съдбата. В крайна сметка „Хъшове” е една история за борбата на човека срещу съдбата.

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ


Хъшове” е грандиозно зрелище.
в. „24 часа”

Морфов върна на сцената на Народния театър усещането, че всичко около теб е движение, емоция, вихър.
в. „Капитал”

Актьорите в постановката на Народния театър са невероятни.
в-к „Journalul” – Румъния

Спектакъл със зрелищността на холивудска продукция, образността на филм на Фелини и Кустурица и екстатичността на българския дух.
„Литературен вестник”

Постановката е прекрасна – брилянтна, зрелищна и толкова вълнуваща… Първокласни актьори… Мощно и незабравимо преживяване.
Елизабет Франк – драматург, писател, носител на награда „Пулицър”

Сподели в: