200 години от смъртта на Йозеф Хайдн отбелязва „Салона на изкуствата”

Една от най-интересните камерни програми, включени в 14-тия Салон на изкуствата в НДК е тази на 19 май, вторник в зала 9.

„ХАЙДН-1+2+3+4+5” е заглавие на концерт, с който участниците в него отдават почит на бащата на класическата симфония и струнен квартет по повод 200 години от смъртта му. Хайдн е символ на красотата и богатството на виенската  класика. Неговото творчество е една не по-малка вселена от това на Моцарт. Музикантите прилагат оригинален подход,  изпълнявайки по една творба от камерните цикли на композитора: сонати за един инструмент – пиано (1) и за два инструмента – цигулка и пиано(2), за трио – пиано, цигулка и виолончело(3), за струнен квартет (4) и за квинтет -пиано, цигулка, виолончело и две валдхорни (5).  Утвърдените артисти намират прекрасен баланс в музицирането с младите си колеги валдхорнисти.

Пианистката Жени Захариева е сред най-популярните наши изпълнители с богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка. Тя се представя с рецитали, камерни ансамбли и като солист на световноизвестни симфонични оркестри. Реализирала е компактдисковеза EMS – Брюксел, AVM Classics – Лондон, Veton – Ротердам, Gema – Берлин, Heritage Society – САЩ и Балкантон – София. Проф. Захариева е удостоена със наградите: Officier des Arts et Lettres`2007 (Награда на Френското правителство), „Шопен” на Шопеново общество в Париж (2005),“Златно перо`2004” на Радио Класик ФМ, “Кристална лира`2003” за върхови изпълнителски постижения и Наградата на Министерство на културата за 2002 година за приноса й към развитието на българската музикална култура. Жени Захариева е избрана за посланик на българската култура във Франция за френско председателство на Европейския съюз.
„София” квартет в състав Ангел  Станков – цигулка, Николай Гагов-цигулка, Валентин Геров – виола, Джефри Дийн – виолончело, бързо се наложи като водещ камерен  състав, спечелвайки  признанието на публиката, критиката и медиите.  Неговите цикли “Виенска класика”, “Обичате ли Брамс?”, “Към  Новия свят”, “Руска и френска музика” и “Квартетитe на  Бетховен”, добиха широка популярност.  Изключително успешна бе изявата на музикалните в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на града през ноеври 2007 година. През 2008 направи промоция на компактдиск с трите квартета на М. Пеков с концерти във Виена и Прага.
Голямо признание за активната концертна дейност и високи изпълнителски постижения  на”София” квартет е получаването на най-високото музикално отличие у нас – наградата “Кристална лира  на СМТД.
В концерта посветен на Хайдн свирят младите валдхорнисти Ясен Теодосиев, солист-водач на валдхорновата група в Симфоничния оркестър на БНР и Стефан Тодоров, член на състава на Софийската филхармония  – и двамата изявени камерни изпълнители, солисти и носители на награди от конкурси.

Сподели в: