20 години по-късно легендите оживяха: Ревю, Контрол, Хиподил

"Здравейте, набори, здравейте и вие, които сте си играли в пясъчника, когато ние пеехме тези песни", извика Милена Славова на най-запомнящия се концерт на български групи в последните години. Зимният дворец на спорта в столицата оживя в петък вечер, 22 май, 20.00 часа. Случи се чудо – 3 от най-бунтарските и култови групи на българската музикална сцена препълниха залата в Студентски град, напук на традицията да виждаме подобни гледки само на поп-фолк концерти.

Българската музика съществува, родните музиканти не отстъпват на чуждите звезди, така, както свикнахме да мислим през последните години. Шоу става, и без кебапчета, тъпани и зурни, това го доказаха 3-те култови групи: Ревю, Контрол и Хиподил. И трите банди излязоха на концерта в оригиналните си състави – Ревю пяха с уникалния рокаджийски тембър на Милена Славова, Контрол свириха с култовия герой от 90-те години Кольо Гилъна, а Хиподил бяха със Светльо Витков, който напоследък се изявява с групата си The Legends.

Начало на концерта дадоха Ревю, които изпяха някои от най-любимите пънк песни от края на 80-те години (на миналия век:): "Чичо", "Ралица", "Ала-бала", "1968", "Директор на водопад", "Закуска". Припомнихме си усещането, че можем да движим света, а не само да стоим в краката му. Докато Милена пееше, на една от видеостените се показа снимката на Димитър Воев, легендарният музикант, който умира много млад. Преди да отстъпи микрофона на Кольо Гилъна, Милена не пропусна да благодари на феновете и да ги призове за по-чести срещи, не само "Веднъж и завинаги", както бе мотото на концерта.Достойното, още по-хард продължение на купона, бе появата на Контрол на сцената. Гилъна буквално "взриви" залата с незабравимите "Бий хлапето", "Жива да не бях", "Най-щастливия ден", и бисът "Леле, како", която беше тоталният завършек на участието им в концерта.

Най-разгромяващата част от концерта обаче бе изпълнението на "Хиподил". Почти два часа, без спиране, момчетата пяха и свириха не просто хитовите си парчета, а емблематични песни, които никога няма да имат възможността да ни омръзнат. Хуманен призив прозвуча някак неестествено от устата на Светльо, когато пред него се откри гледката на традиционните пого-та. На метри пред сцената бяха най-запалените, но и подпийнали фенове, които непрестанно се бутаха един в друг. Тази гледка, както и случилата се в Гърция недружелюбна среща между Светльо и тамошни скинари, за която си личеше по посиненото му лице, изглежда предизвика певеца да се обърне към публиката с думите "Насилието е нищо!" Минути след това, концертът продължи и навсякъде из залата се виждаха светлините от запалки, високо вдигнати от феновете.

"Ицо Петрофф", "Алкохолен делириум", "Жената", "Овци", "Бира", "Чифт очи", "Скакауец", "Бате Гойко" и още много, много песни накараха публиката да подивее, и да остане в горещата зала, повече от 4 часа и половина.

Над 6 000 истински почитатели на пънк и ска музиката в България се събраха в Зимния дворец на спорта под мотото "Веднъж и завинаги". Дано обаче това не е последният истински концерт, защото и ние, феновете, доказахме напълно заслужено тезата, че българската публика е от най-горещите в света. Веднъж и завинаги.

Сподели в: