2 коледни концерта барокова музика

Сдружение “Светъл ден” организира 2 коледни концерта с барокова музика с участие на утвърдилия се в Европа и у нас консорт за старинна музика CONCERTO ANTICO.

Първият ще се състои на 16 декември 2010 в НДК в рамките на Новогодишен фестивал, от 19 часа, в зала 6

"Музика на сферите" – четвърти концерт от едноименния проект, в рамките на Новогодишния фестивал на НДК.
Българските меломани и барокисти отдавна очакват да се насладят на майсторството и красивия глас на Алена Данчева (сопран), която е специален гост на консорта за старинна музика CONCERTO ANTICO. Високо оценена в Италия тя развива солова певческа кариера и концертира в цяла Европа, Америка и Япония с репертоар, който обхваща музиката от епохата на грегорианиката до съвременността, с подчертан интерес към ренесансовата и барокова музика. Записва с някои от най-представителните звукозаписни къщи и телевизии. Неин партньор на сцената ще бъде младия тенор Ивайло Донков, който с изключителното си дарование и ангелски чист глас покорява българската публика. Тандемът Явор Генов (лютня/архилютня) и Янко Маринов (чембало), познат на почитателите на барокова музика, ще поднесе солови инструментални пиеси. В програмата ще прозвучат мадригали, мотети и инструментални творби от 17 и 18 век от Джон Бул, Грегорио Хувет, Антонио Аркилеи, Клаудио Монтеверди, Джироламо Фрескобалди, Алесандро Пичинини, Хенри Пърсел, Джовани Перголези и Георг Фридрих Хендел, повечето от които ще бъдат премиерно изпълнени в България.
Билети на касите на НДК.

Вторият концерт е на 19 декември 2010, в Католическа катедрала „Св. Йосиф”, 19 часа, ул. “Княз Борис I” 146
 
В петия концерт от "Музика на сферите" „Musica Ecclesiastica Cubicularis & theatralis” ще прозвучат представителни речитативи и арии от барокови опери и оратории, които демонстрират богатите изразни средства на музикалната реторика, способността чрез музика да се изяви в пълнота афекта (състоянието на героя) и да се доведе слушателя-зрител до съпреживяна хармония. Музиката на Хендел (части от ораториите „Messiah”, „La Resurrezione”, оперите „Риналдо”, „Аталанта”, „Сципионе” „Ацис, Галатея и Полифем”) и Вивалди (сакрални мотети) ще ни въведe в радостта на светлия празник Рождество Христово.

 Вижте още:
Коледен симфоничен концерт представя "Симфониета София"

Сподели в: