19-ти национален конкурс за изпълнение на българска музика

От 7 до 9 март 2008 г. в гр. Бургас ще се проведе 19-то издание на Националния конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов”.  Конкурсът е създаден и се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” от 1964 година. Тази година той се посвещава на 30 годишнината от смъртта на Патрона на Училището – големия български композитор – Панчо Владигеров. Провежда се със съдействието на Община Бургас и на Областната Администрация.

Конкурсният регламент включва участници в две категории – за ученици от общообразователните училища, детски музикални школи, частни педагози и за възпитаници на училищата по изкуствата към Министерството на културата. Възрастовите групи са три – начална, прогимназиална и гимназиална. Провежда се за всички видове музикални инструменти, класическо пеене, клавирен съпровод и камерни ансамбли. На 30 различни групи ще бъдат връчени по три награди – първа, втора и трета. За най-ярките дарования са приготвени няколко специални награди – на Община Бургас, на Съюза на българските композитори, на името на Върбан Върбанов – композитор, диригент и първи директор на Народното музикално училище в гр. Бургас, на името на Световния тенор – бургазлията Нуни Нанев, чиято 100 годишнина ще се чества през месец май, на Велико Пенев – бивш директор на Училището, на Тодор Тодоров, на композиторката Елза Паносян, преподавател в Училището, на Сдружение „Млади виртуози” – Сливен и др.

За тези награди ще се борят 200 участника от 16 града, които ще изпълняват 68 произведения от български композитори от всички поколения на българската професионална музика. Журито, което ще реши наградите се председателства от настоящия директор на НУМСИ „Проф. П. Владигеров” – Юлия Ненова, която е и Художествен директор на Конкурса. В състава му влизат педагози от Училището, които са с национална и международна известност и авторитет. Гости на конкурса са председателят на Съюза на българските композитори – композиторът Велислав Заимов и Началникът на отдел „Училища по изкуствата и културата” към Министерството на културата – г-н Румен Джуров.

Награждаването и концертът на първенците ще стане на 9 март 2008 г., неделя от 18 часа, в Залата на Бургаската Областна Администрация, ул. „Цар Петър” № 1.

Сподели в: