17-и международен филмов фестивал София филм фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), смятан за едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 17-и път през месец март. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 24 март 2013 в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.

Програмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес – Майсторите, Киното утре – Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.

Представяме на вашето внимание някои от акцентите в програмата:

За 11 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.

За трета поредна година отново ДВА български филма ще участват в Международния конкурс – „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „Джулай” на Кирил Станков.

Сред останалите заглавия са:

Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику

Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне

Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску

Мона (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане

Oh Boy – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген

Порцелановият кон (The Porcelain Horse) – Еквадор-Аржентина, режисьор Хавиер Андраде

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия София Филм Фест продължава традицията на Наградата Джеймисън, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми, а в не малко случаи – и специално да създадат творби за участие. София Филм Фест изказва специална благодарност на Джеймисън за първите 10 години! Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2012, ще определят 12-те финалисти. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е с обща стойност 7 000 евро и се състои от 1 000 евро парична премия и 6 000 евро в услуги, осигурени от LVT, „Камера” и „Чучков Брадърс”, които се получават от режисьора на филма-победител.

София Филм Фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК, 19.30, със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, който отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни. Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. освен „Любов” са още „Цезар трябва да умре” („Златна мечка – Берлин ’12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета” („Златен лъв” – Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, Everybody in Our Family(„Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. Повече информация за заглавията включени в тази програма очаквайте през февруари.

Наградата на София ще бъде връчена още на българския актьор Ицхак Финци и холандския режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицко Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева). Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест, след като през 2008 г. бе председател на Международното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. В рамките на СФФ 2013 зрителите ще видят най-новата му творба „Момичето и Смъртта” история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

В програмата „Киното днес – големите майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. Програмата включва заглавия като „Ловът / The Hunt” на Томас Винтерберг (с награда за мъжка роля от Кан), носителят на награди за сценарий и женска роля от Кан „Отвъд хълмовете” на Кристиан Мунджиу, номинираният за Оскар „Кралски афери / A Royal Affair” на Николай Арсел, „Хана Аренд / Hanna Arendt” на Маргарете фон Трота, „Сред здрач / In Darkness” на Агниешка Холанд, „Ръжда и кости / Rust and Bone“ на Жак Одиар и други.

Американското независимо кино ще представим с няколко топ-заглавия, сред които „Хичкок” на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, дебютът на Дъстин Хофман „Квартет”, с Маги Смит и Били Конъли, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан ‘12.

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер). В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис ще покажем „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).

Специалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала, Балканският конкурс и други събития ще бъдат представени допълнително. Постепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.

В рубриката Ново българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012. Програмата ще включи и около 10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Специално събитие, организирано със съдействието на „Домейн Бойар”, за втора поредна година е програмата „Кино и вино”.

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

Както винаги, в рамките на София Филм Фест и София Мийтингс, ще ви очакват различни изненади.

Какво събитие ще се организира съвместно с канала National Geographic?

Кои са кинозаглавията, включени в програмата „Милениум представя”?

Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?

Кои ще бъдат членовете на международните журита?

Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете в следващите пресинформации, както и на сайта ни www.siff.bg

София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Синема Сити, Евро Синема, Червената къща и Гьоте Институт.

Сподели в: