17 вкусни рецепти за вашата коледна приказка

Като специален акцент за традиционния панаир на книгата „Ентусиаст“ издава „Малка книжка за Коледа“ от Ирина Катеринска. Авторката и съпругът ѝ Димитър превръщат своето хоби в книжка, която докосва всички сетива. Димитър е фотограф, а Ирина обожава да пече сладкиши. По професия тя е журналист и думите са другата ѝ страст, която с годините става все по силна. Никога не се уморява да търси пълнокръвни изречения, защото вярва, че думите предлагат безброй много интересни комбинации, които само чакат да бъдат намерени. Както и вкусните ястия. Смесването, разбъркването, топенето на шоколад и карамел, опияняването на сушени плодове, поръсването на пармезан върху домашно приготвена паста и месенето на хляб са занимания, които носят не по-малко удоволствие от добре написаните текстове.

Идеята за книжката възниква спонтанно по инциатива на Димитър. Той е основният дегустатор и почитател на кулинарните вълшебства сътворени от неговата съпруга. Авторката обича да споделя нещата, които приготвя и иска те да достигнат до повече хора. Смята, че е нечестно само двамата със съпруга ѝ да хрупат вкусните домашни меденки, които освен всичко останало са и лесни за приготвяне.

Рецептите са 17, защото това е едно от любимите числа на артистичното семейство. Сред тях са някои от най-любимите им вкусотии, които приготвят от години, а други се „раждат“, покрай мислите за подправки, кафява захар и мед. И така, в слънчевите следобеди на октомври в техния дом зазвучават коледни песни и се носи мирис на зима с канела. Всички рецепти в книжката са изпитани от авторката и гарантират чудесен вкус и качество. В някои вечери тя изпича по 12 тави с различни видове сладки и заспива на стола с лице, изцапано с брашно и шоколад, а Димитър снима до 2 ч. през нощта, докато се получи идеалният кадър.

Рецептите от книжката имат вкус на добро настроение, което хрупа в ъгълчето на любимите маслени сладки, сочно е като сърцевината на коледния кейк и ароматно като лозовите сармички със стафиди и кедрови ядки. И именно него авторката препоръчва да опитат всички онези, които ще си приговят нещо от „Малка книжка за Коледа“.

Книжката може да се намери с отстъпка на щанда на издателство „Ентусиаст“ по време на Коледния панаир на книгата, който ще се проведе от 4 до 9 декември в НДК. Най-голямото изложение в България отваря врати за XXXI път и събира голяма част от българските издателства на едно място. За трета поредна година „Ентусиаст“ участва в панаира и с нетърпение очаква срещите със своите читатели. Специално за случая издателството е подготвило нови хитови заглавия и много приятни изненади – 20 % отстъпка за всички книги, а за всяка направена покупка ще има подарък – книжка с детски приказки. Освен това, само на панаира читателите ще могат да си закупят комплекти от специално подбрани заглавия от каталога на „Ентусиаст“ с 25% отстъпка.

Другите нови очаквани заглавия са – „Газпром. Зловещата империя“ – от нашумелия в България немски разследващ журналист Юрген Рот, автобиографията на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш – младши „Важни решения“, втората книга от хитовата поредица „Тайни и мечти“ от Ана Годбърсън „Обречена красота“, както и вечната класика, която не се нуждае от представяне – „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин. Разбира се, не са забравени и децата. За тях е новата история от Роалд Дал – „Дани – шампион на света“, както и още 10 от другите детски заглавия на любимия им разказвач.

По време на панаира на книгата издателство „Ентусиаст“ ще откриете на щанд № 313, разположен на третия етаж на НДК. Там ще можете да се насладите на уникалния и стилен дизайн на щанда, да разгледате голямото разнообразие от нови заглавия и да поговорите с екипа на издателството за хубави книги.
За Ирина Катеринска
Ирина Kатеринска е любител-кулинар. По професия е журналист, със страст към готвенето. И двете неща за нея са еднакво вдъхновяващи.
В момента живее в Германия.

Фотографиите в книжката са дело на нейния съпруг Димитър Катерински.

Дата на излизане: 4 декември 2012 г.
ISBN: 978-619-164-021-8
Обем: 22 стр. + 18 стр. цветни фотографии
Фотографии: Димитър Катерински
Корица: мека с маншети
Формат: 14,8 х 21 см
Цена: 8,99 лв.

Сподели в: