150 години от рождението на Джоузеф Конрад

Генералното консулство на Полша във Варна и Фестивалният и конгресен център организират изложба по случай 150-годишнината от рождението на Джоузеф Конрад – Теодор Юзеф Конрад Коженьовски. Колекцията е под мотото „Между сушата и морето” и се открива на 12 ноември от 18 ч. (закрива се на 23 ноември). Ще бъде подредена в главното фоайе на ФКЦ. Юбилеят е включен в календара на ЮНЕСКО за 2007 г. Джоузеф Конрад е английски писател от полски произход, мореплавател, капитан в търгоския флот, пътешественик. Роден е на 3 декември 1857 г. в украинско имение на благородници, умира на 3 август1924 г. в Лондон.

През 1874 г. седемнайсетгодишният Коженьовски заминава за Марсилия, където започва работа като моряк. През лятото на 1878 г. тръгва за Англия и започва служба в Британския флот. След 8 години получава британско поданство. Като моряк посещава пристанища в Далечния изток, Австралия и Океания, Средна Америка и Конго. През 1894 г. напуска флота и се установява трайно край Лондон. През 1889 г. започва да пише първия си роман “Лудостта на Алмайър”, който излиза от печат шест години по-късно (на 29 април 1895 г.). Въпреки добрите отзиви на критиката, Конрад все още не е популярен като писател. Едва през 1916 г., когато излиза „Игри на съдбата”, авторът е признат и от широката публика. Накрая успява да разреши и неотстъпно съпътстващите го финансови проблеми. Всичките му книги имат автобиографична основа, свързани с всичко, което е преживял, чул или видял по пристанищата на Изтока.

През лятото на 1914 г. заедно със съпругата и двете си деца писателят се отправя на дълга ваканция в Полша. В Краков ги заварва избухването на Първата световна война. Той и семейството му прекарват в Краков и Закопане два месеца. През това време Конрад се среща с известни полски писатели, артисти и интелектуалци. Спомените на приятелите и роднините му свидетелстват за неговата трайна емоционална ангажираност към проблемите на полската култура.

Първото пълно издание на произведенията на Конрад – 27 тома, излиза в Полша от 1972 до 1974 г. Един допълнителен том, който съдържа конфискувани от комунистическата цензура писма, се появява като издание на лондонското емиграционно издателство „Полония”.

Един от най-изящните стилисти в английската литература, Джоузеф Конрад е признат за класик на световната литература на ХХ век. В творчеството си той майсторски претворява богатата си житейска биография, като акцентира върху идеалите на честта, предаността, дълга и дръзновението в борбата със сляпата, често жестока съдба. Прозата му се отличава с реализъм, философска рефлективност и проникновен психологизъм. В някои от творбите си Конрад засяга и обществено-политическата проблематика („Тайният агент”, „В очите на Запада”, „Ностромо”). Книгите на писателя са преиздавани многократно, за да откликнат на естетическите потребности на читателя, завладян от силата на посланието, от литературния гений и житейската истина.

Изкуството на Конрад е извор на вдъхновение най-вече за кинодейците. Както е известно, „Сърцето на мрака” въодушевява известния режисьор Франсис Форд Копола за филма му “Апокалипсис сега”. Това всъщност не е обикновен филм, а сложна история за нашето предназначение, за житейските ни избори, за лудостта.  А по романа “Тайният агент” Хичкок заснема филма “Саботаж”.

Сподели в: