150 години от рождението на Джоузеф Конрад

На 5 декември 2007 г. (сряда) от 18 ч. в Столична библиотека (пл. "Славейков" 4) се отбелязват 150 години от рождението на Джоузеф Конрад. По този повод се открива документалната изложба “Между сушата и морето” от Литературния музей “Адам Мицкевич” във Варшава. Творчеството на писателя ще представи доц.д-р Маргрета Григорова, преподавател по история на полската литература във Великотърновския университет – "Пътуване с Конрад. Творецът като мореплавател." Предвидено е също и изпълнение на пиано на Анелия Господинова.

Джоузеф Конрад, роден като Юзеф Теодор Коженьовски (3.12.1857 – 3.08.1924) английски писател от полски произход, публицист, мореплавател, капитан от търговския флот, пътешественик. През 1874 заминава за Франция и се наема като обикновен моряк на кораб. По този начин обикаля почти целия свят. През 1894 се установява в Англия и се посвещава на писането. Една година по-късно издава първия си роман "Лудостта на  Алмайер". Публикувайки в чужбина използва псевдонима Джоузеф Конрад. Всичките си книги написва на базата на лично преживяното. Смятан е за един от най-големите стилисти на английската литература.

По предложение на Министерството на културата 150 годишнината от рождението на Джоузеф Конрад е включена в календара на ЮНЕСКО за 2007 г. Честването на “Годината на Конрад” протича под почетния патронаж на президента на Република Полша – Лех Качински.

Вход свободен

Сподели в: