140 години от рождението на композитора Георги Шагунов

На 21 май 2013 година се навършват 140 години от рождението на именития български композитор и диригент Георги Шагунов, оставил в наследство на Бургас и страната около 1 500 музикални произведения от всички жанрове. Шагунов има дял за развитието не само на духовата музика на 24 пехотен Черноморски полк, където е завършил, но и на всички музикални – инструментални и певчески състави в Бургас, както и на музикалното училище в града. Затова не случайно е наричан Баща на музиката в Бургас и е обявен приживе за почетен гражданин на града.

Отбелязването на кръглата годишнина ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя от признателните бургазлии на гроба на маестро Шагунов. Началото е 16.30 часа пред административната сграда в Гробищен парк.

В 20.30 часа до паметника на Пушкин в Морската градина е началото на мултимедиен концерт-спектакъл „Градът на Независимостта“, който ще съживи 12 от произведенията на маестро Шагунов от неговата градска музика. Сценарият е поверен на режисьора Христо Симеонов. В него ще участват Бургаският духов оркестър под диригентството на гост-диригента Кирил Дончев и артистите Невена Цанева и Валери Еличов. Танцьори от клуб за спортни танци „Бургас – 75“ ще пресъздадат Мултимедия и танцьори от клуб по спортни танци „Бургас` 75“ ще пресъздадат визуално градската картина и атмосферата на Бургас в началото на миналия век.

Събитията са организирани от Сдружение общество за духовни изяви и Община Бургас и са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за инициативата „Европейска столица на културата 2019“.

Сподели в: