14 неочаквани интерпретации на мита за светлината в галерия Червената точка

Годишната изложба на секцията по дърворезба към СБХ този път надскочи традициите 
„Разказите на еднорога“ представя 14 различни и неочаквани интерпретации на мита за светлината

На 26 ноември в галерия Червената точка Председателят на СБХ Любен Генов и творческият секретар на секцията Камен Симов откриха Годишната изложба на секция „Дърворезба“. Четиринадесет автора от цялата страна приеха предизвикателството да претворят в дърво мита за еднорога като носител на светлината, разгръщайки една традиционна тема с нетрадиционен за дърворезбата подход. „Получи се една силна, разнообразна и очарователна изложба. За първи път влизаме в частна галерия и приемаме това като успешно предизвикателство пред секцията ни“, сподели  снощи Камен Симов. Всички пластики са създадени специално за проекта на секцията в практичния кавалетен размер. Изложбата ще остане в галерията до 6 януари следващата година.


 
„И триизмерните скулптури, и паната за стена интерпретират темата неочаквано и с въображение, което често ни липсва в ежедневието“ сподели на откриването Даниел Мирчев, галерист и участник в изложбата.  Най-възрастният от авторите е Ангел Стефанов, познат на  софийската публика с паната си в НДК, работил редом с Кънчо Цанев и Антон Дончев. В изложбата участват членовете на СБХ  Йордан Йорданов, Камен Симов, Мариана Манева, Мартин Георгиев, Митьо Митев, Николай Златанов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Тихомир Величков и Чавдар Антов.
 
Освен по възраст, авторите в изложбата се различават един от друг и с подхода си към дървото като скулптурен материал. Разнообразието в интерпретациите на темата и в пластичните им решения носи заряда на многообразието и толерантността, а изложбата представлява низ от цветни разкази за и от Еднорога и заслужава да бъде споделена със семейството в духа на коледните празници.


 
Снимка 1: Детайл от пластиката на Стелиян Стелиянов „Три бамбини“
Снимка 2: Част от изложбата в голямата зала на Червената точка
Снимка 3: Камен Симов и Любен Генов откриват изложбата

Сподели в: