130 години от началото на музейното дело ще честват в Сливен

От 12 до 14 май 2008 г. в Сливен ще бъдат отбелязани 130 години от началото на музейното дело у нас и 95 години от основаването на музей в града, съобщиха от Министерство на културата. По повод юбилейните чествания е подготвена богата програма, включваща и научна конференция на тема "Българските музеи в условията на членството на страната в Европейския съюз".

Юбилейните чествания са под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.
Научната конференция се организира от Регионален исторически музей – Сливен със съорганизатор – Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на Министерството на културата. На нея  ще бъдат обсъждани темите – "Ролята и мястото на музеите за развитието на културните индустрии и за утвърждаване на България като център на националния и международен туризъм” и "Музеите – хранители на националната идентичност и на културното многообразие. Национална и международно правна защита на културното наследство и музеите”.

На 12 май 2008 г. в сградата на Регионалния исторически музей в Сливен ще бъде открита изложбата "Съкровища – музеи – памет". Ще има и ревю на традиционно облекло от Сливенско – "Традиция и съвременен моден дизайн".

На 13 май 2008 г. в ще бъде открита и новата експозиция при къща – музей "Хаджи Димитър" по повод 140 години от героичната смърт на войводата. Министерството на културата предоставя сумата от 37 хиляди лева за обновяване на експозицията на къща – музей "Хаджи Димитър".

Сподели в: