13 януари – Ден на българското кино

Датата на прожекцията на първия български игрален филм – 13 януари – е професионалният празник на работещите в българското кино. Обявен е за Ден на българското кино с Държавен указ през 2005 година като официален празник на всички, работещи във филмовата индустрия.

Денят на българското кино води началото си от датата 13 януари 1915 г., на която в столичното кино “Модерен театър” се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм “Българан е галант”. Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов. Васил Гендов е и изпълнител на главната роля – Българан, партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж че си е забравила парите – моли Българан да й даде назаем. Дамата повежда ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монетка.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

И тази година, по традиция, Националният филмов център ще отбележи празника

по случай ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО заедно с колегите, работещи във филмовата индустрия.

Сподели в: