13 юни – Ден на бащата с програма във Военно-историческия музей

По случай 13 юни – Ден на бащата, Националния Военноисторически музей обявява свободен вход от 10 до 18 ч.

На 13 юни (събота) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и разнообразни забавления в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе „Ден на бащата“, посветен на специалната връзка между детето и бащата. За първи път с много атракции в инициативата се включват и филиалите на НВИМ: Военноморският музей – Варна, и Музеят на авиацията – Крумово. Само на този ден за четвърта поредна година гостите на НВИМ ще имат възможност да видят част от съвременната техника на Българската армия (БА), уникални превозни средства и машини, иновативни детски играчки и вълнуващи атракции, представени от традиционните ни партньори и много нови участници.

Специално за събитието Българската армия ще представи автомобил „Пясъчна котка“, високопроходима линейка, участвала в мисии, ЛАПП „Мерцедес – Бенц“ G – 270 CDI FB6, САПП HMWWV – M 1151 A1W, ЛАПП „Мерцедес – Бенц“ G – 270 CDI, ТАПП „Мерцедес – Бенц“ Зетрос 1833 S, ТАПП „Мерцедес – Бенц“ Унимог 5000 и други. Автентичното преживяване ще бъде допълнено от свободния достъп до кабините на хеликоптер Ми-8 и многоцелеви изтребител МиГ-21 бис, както и до отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“ и танк Т-34-85. Завладяващият Свят на играчките, изпълнен с цветове, фантазии и чудеса, ще очаква всички деца с много игри и атрактивни забавления. За първи път тази година ще бъде обособено пространство и за бебета, в което със специални активности ще се насърчава връзката между родителя и детето.

Гигантски конструктор за млади откриватели, видеоигри, симулатор с волан, рисунки с отпечатъци, маски на приказни герои, решаване на загадки, приказки за парите и разнообразни интерактивни изненади не само ще стимулират детското логическо мислене, но и творческото въображение на малчуганите. Виртуалните преживявания ще се превърнат в реални, защото във външната експозиция на музея децата ще влязат в ролята на истински пилоти на най-новите модели Kettcar колички, които ще управляват на специална надуваема писта и ще се включат във вълнуващо състезание с радиоуправляеми миниколички Ferrari. А с играта Троп трайк родителите ще се превърнат в пътници, а децата – в шофьори, като ще трябва да преминат през лабиринт, спазвайки пътните знаци. Любителите на колоезденето ще се забавляват с едни от най-атрактивните модели велосипеди.

Бащите ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили и мотоциклети, както и да се насладят на увеличен, напълно реалистичен модел на многоцелевия изтребител JAS-39 Gripen, специализиран автомобил за пътна помощ Iveco, трактор, оборудван с най-интелигентните технологии за управление и челен минитоварач John Deere, както и влекач Scania R450 Euro 6, на който децата ще могат да се качат и да си направят снимка.

Търсачите на силни усещания ще бъдат предизвикани да изкачат 8-метрова стена за катерене. А ентусиастите ще могат да се присъединят към скаутския лагер на открито. Заобикалящият ни свят може да бъде преоткрит и чрез литературата, затова за отмора Лятна читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива и интригуващи истории за живота на планетата.

Ярките спомени за изживяванията на този ден ще бъде запечатани в снимки и принтирани на място. „Денят на бащата“ в НВИМ се организира с подкрепата на Министерство на отбраната, Съюза на българските автомобилисти, Оpel, Honda, Bikes center, Saab, Sport Depot, Shell, Scania, John Deere, Pulsar, Funtopia, National Geographic KIDS, Men's Health, Clever book, Детска архитектурна работилница, Pumpelina, Imaginerium, Canon, Societe Generale Експресбанк, Национална скаутска организация на България, с традиционното съдействие на водещия на „Стартер“– Симеон Колев, и медийната подкрепа на БГ Радио.

Сподели в: