13 творци взимат Златна лира за първи път

13 от най-изтъкнатите творци в българската забавна музика ще получат за първи път наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните дейци. Сред тях са изпълнители, композитори, поети и журналисти и уважавани личности, основоположници на жанра у нас.

Предложението е на композитора Кирил Икономов – председател на комисията за поп музика към Съюза на музикалните дейци и председател на Управителния съвет на Националната агенция за защита на авторски, изпълнителски, продуцентски и сродни права. Решението е прието и утвърдено от председателски съвет, ръководен от проф. Жени Захариева.

Наградите „Златна лира” са най-високото отличие на Съюза на музикалните дейци. Те се връчват за изключителните заслуги пред българската култура и за големия принос към популярната музика.
 
Провеждането на официалната церемония по връчването на статуетките се прави за първи път в този мащаб от Съюза на музикалните дейци. Организационният комитет умува датата да бъде след изборите и по всяка вероятност мястото на събитието ще бъде Военния клуб или зала „България”.

Златнити лири ще бъдат връчени от знакови фигури в България. Събитието е от изключителен интерес и се очаква да се превърне в едно от най-значимите за годината у нас. Политиката на Съюза на музикалните дейци за приемственост между поколенията в забавната музика се приема и одобрява от цялата гилдия – затова тази най-висока престижна награда „Златна лира” се очаква от всички.

Лауреатите
на „Златна лира” 2007  са:

01. Катя Филипова – певица
02. Борис Гуджунов – певец
03. Мустафа Чаушев – певец
04. Дора Поборникова – музикален редактор БНР
05. Тома Спространов – музикален редактор БНР
06. Йордан Георгиев – музикален редактор БНР
07. Хачо Бояджиев – режисьор
08. Иван Славков – дългогодишен генерален директор на БНТ
09. Петко Петков – музикален редактор БНТ
10. Нели Янкова – музикален редактор БНТ
11. Максим Христов – композитор, продуцент
12. Константин Бахаров – композитор, продуцент
13. Жива Кюлджиева – поетеса

Сподели в: