13 спектакъла и танцови работилници на SOFIA DANCE WEEK 2013

SOFIA DANCE WEEK 2013 ще се проведе от 5 до 19 октомври в София на три локации: Държавен музикален театър, Модерен театър и НДК. В сравнение с миналата година спектаклите са двойно повече (13), играят трупи от три континента, планирани са детски танцови работилници, уъркшоп за възрастни, лекции, дискусии.

Артисти от Европа, Азия и Америка ще покажат многообразието на идеите и стиловете в танца в днешния глобален свят. Ще убедят публиката, че съвременният танц не признава граници между жанрове, техники, изкуства и естетики като преобръща правила и роли и прави невъзможното възможно.

Шестото изданеие на международния фестивал за съвременен танц ще бъде открито на 5 октомври, в 19 ч., с щоуто на една от най-големите испански компании за съвременен танц – Compa??a Sharon Fridman в Държавния музикален театър.

Програмата на фестивала е изградена от различни модули: международна програма, български шоукейс, филми за танц, детски спектакли и ателиета, уъркшопи за студенти и професионалисти, лекции и дискусии. Те обхващат всички аспекти на средата – от въвеждането на най-младата публика, през обучението, правенето, възприемането и говоренето за този вид изкуство.

Ще се играят 13 спектакъла, а в рамките на предварителната програма на фестивала, ще бъдат показани 14 документални филма за немското и белгийското танцови изкуства, които българската публика не е имала възможност да види досега. В образователната част на фестивала ще има детски танцови ателиета.

Модулите на фестивала са Международен, Корейска гала, Български шоукес и Детски модул.

Предвидени са спектакли с испанско, шведско, британско, белгийско участие и от Ню Йорк. В специална гала вечер ще могат да се видят три спектакъла от най-новото в корейския съвременен танц.

За пръв път пет български участия са събрани в т.нар. Български шоукейс. В детския модел ще има две представления – българско и чешко, в които децата са включени като активни участници.

Част от международната програма, която включва общо 6 спектакъла, е още Иво Димчев, със спектакъла P Project на 10 октомври в Модерен театър. Иво, който е една от емблематичните фигури на световната сцена на съвременния танц, твори в Белгия и има участия в цял свят. Той е едно от лицата на SOFIA DANCE WEEK в петте издания на фестивала досега и заявката тази година е с пърформънса си да провокира публиката, както никога досега. Неслучайно за начало на неговото представление организаторите са избрали 21.00 часа. Спектакълът е част от SOFIA DANCE WEEK 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Белгия.

Едно участие от Ню Йорк ще наблюдава българската публика тази година. Това е основаната през 1984 г. Peridance Contemporary Dance Company в Зала 1 на НДК на 18 октомври от 19.00 часа. Спектакълът Безкрайност на компанията, която изпълнява на всички големи сцени в Ню Йорк, съдържа откъси от четири големи творби и е смело съчетание от класически балет, съвременен танц и джаз. Представлението е част от програмата на SOFIA DANCE WEEK 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на САЩ.

Билетите за фестивала са в продажба от седмица, като единичните спектакли са на цена от 10, 15 и 20 лв, а фестивалният билет може да бъде закупен на цена от 50 лв.

Сподели в: