125 издатели представя Софийският панаир на книгата

XXVIII Софийски международен панаир на книгата ще се състои от 02 до 06 декември 2009 г. в НДК. Панаирът ще бъде открит на 02 декември, от 11:00 часа в централното фоайе на НДК от новоизбрания кмет на столицата, г-жа Йорданка Фандъкова.

В същия ден, на 2.12.2009 г., от 19 часа в Национална художествена галерия, пл. „Батенберг” 1, на коктейла по случай петнадесетата годишнина на АБК, ще станат известни и носителите на наградата на Асоциацията „Бронзов лъв” 2009. Тази година отличието се присъжда в две категории – най-добър издателски проект и издателски проект с най-голяма обществена значимост. Първата награда е излъчена от експертна комисия, а изданието с най-голямо обществено значение е избрано от жури, в състава на което влизат журналисти от българските медии.
    
На XXVIII Софийски международен панаир на книгата ще вземат участие 125 български издатели и книгоразпрастранители и 8 чуждестранни изложители, сред които Русия, Гърция, Полша, Иран, Германия, Испания, Швейцария и Сърбия. Организирани са над 30 културни събития и премиери на книги, предстоят множество срещи, значими за бъдещето на книжния сектор у нас, ползотворен обмен на идеи и положителни практики от международния опит, представяне на много нови издания на участниците в изложението.
        
Специално за панаира пристигат представители на европейската мрежа за литература и книги – „Традуки”, която  включва Албания, Босна и Херцеговина, България, Германия, Косово, Хърватска, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия и Словения.

В рамките на панаира, на 4.12.2009 г. от 13 часа ще се проведе кръгла маса на тема “Културна и бизнес ефективност на Софийски международен панаир на книгата, в контекста на балканските панаири на книгата”. Участват преподаватели от специалност "Книгоиздаване" на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”: доц.д-р Алберт Бенбасат, проф. дфн. Ани Гергова, д-р Ангел Манчев, ас. Марин Бодаков, д-р Васил Загоров, студенти от специалността "Книгоиздаване", които работят по проект, проучващ балканските панаири на книгата.
Целта на тази инициатива е да очертае настоящото състояние и перспективите за развитие на този важен културно-образователен, бизнес и рекламен форум с оглед на повишаването на неговото национално и международно значение.

***
Излиза книгата на Валя Червеняшка – "Записки от ада"
Премиера на "Авторското право в музиката"

Сподели в: