“12-те нови в Европа” – рисуван хумор

Изтичащата 2007 година ще остане в историята като бележеща присъединяването на България към Европейския съюз. В чест на това събитие Домът на хумора и сатирата – Габрово откри годишната си програма през м. януари с изложбата “ЕвроСапиенс или Европейският съюз през погледа на карикатуристите”, която предизвика огромен интерес сред широката публика. В края на годината габровската Весела къща затваря тематичния кръг, предлагайки на своите посетители нова атрактивна изложба с рисуван хумор – “12-те нови в Европа”. В колекцията са представени 60 карикатури по темата за ЕС на 30 художници от 12-те нови страни-членки в европейското семейство – Полша, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Кипър, Малта, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България. Тематичната колекция творби на карикатуристите от новите страни в ЕС гостува на габровци благодарение на деловото и приятелско сътрудничество на Дома на хумора с известния немски журналист Дитер Буркамп. Той е посветил тридесет години от живота си на карикатурата и работи в тандем със съпругата си Гизела Буркамп, която се занимава с история на изкуството. Вече 25 години двамата организират изложби на карикатури, пътуват по цял свят за осъществяване на свои кураторски проекти, съставят и редактират албуми и каталози, участват в работата на журито на десетки международни конкурси за рисуван хумор.

Идеята на двамата германци за формирането на настоящата колекция се заражда през 2004 г., когато границите на ЕС се разширяват с приемането на 10-те нови страни-членки. Тогава изложбата е открита в Берлин в първоначалния си вариант, а през тази година към колекцията са добавени творби на още двама известни карикатуристи – Флориан Дору Крихана (Румъния) и Румен Драгостинов (България). От откриването си през май 2004 г. изложбата е гостувала в 25 града на Европа, а сега се показва за първи път в България.

Колекцията е аранжирана в зала 6 на Дома на хумора и сатирата и ще остане на разположение на габровци и гостите на града до края на годината.

Сподели в: